Na regen komt onkruid en het einde van de noodtoestand in Spanje 🙌😎☀️☀️

Wat was het stil hier. Houdt dat dan in dat we lekker zitten te niksen? Nou zeker niet kan ik je vertellen. Want de maand april was nat, natter dan normaal kan ik je verzekeren. Ik las ergens dat er in de maand april 40% meer neerslag in de provincie Alicante was gevallen dan normaal. Buien waar alle fruitbomen, olijfbomen en amandelbomen heel blij van worden. Maar dat was niet het enige, want ook het onkruid kon al die nattigheid wel waarderen. Dus de afgelopen tijd was het lekker op de knieën de tuin door en rauzen maar, zodat er weer leuke perkjes en veldjes ontstonden. Ons enige uitstapje de afgelopen tijd was dan ook een bezoekje aan het milieupark om tonnen vol onkruid en snoeiafval te brengen. Want tijdens het onkruid weghalen hebben ook maar wat boompjes en struikjes in model gebracht en staat alles er weer prachtig bij. Tussendoor ben ik ook bezig met El Capricho weer een stukje leuker te maken, zodra dat af is ga ik het met jullie delen. In mijn hoofd is het al leuk, ik hoop dat het eindresultaat straks net zo leuk is.

En dat ons enige uitje een bezoekje aan het milieupark is geweest, is trouwens niet helemaal waar. Want ook de bouwmarkt hebben we van de week nog een bezoekje gebracht. Want na een inventarisatie in en om het huis hebben twee A4-tjes vol weten te schrijven met klussen. Dus ook daar houden wij ons elke dag lekker mee bezig. Dat kan zijn de WC-bril vastzetten tot een muurtje witten dus van 5 minuten werk tot een dagje lekker sauzen. En daar moesten dan ook wat materialen voor aangeschaft worden. Maar we kunnen al lekker strepen op het lijstje dus binnen niet al te lange tijd moeten we door de meeste klusjes heen zijn en wordt het tijd voor leuke dingen.


Niet dat we te klagen hebben hoor! Want op het moment van schrijven is het zaterdagmiddag een strakblauwe lucht en een graad of 33 graden. De bar staat vol met lekkere hapjes en af en toe een verfrissend drankje maken deze dag zeker heel aangenaam. Door de week hebben we ook heerlijke wandelingen gemaakt door de campo ’s avonds na het eten. Heerlijk vind ik dat, kan ik zo van genieten. De bergen om ons heen, de pijnbomen, de konijntjes, fluitende vogels. Dat geeft mij zo’n heerlijk vakantiegevoel. Het is natuurlijk ook een heel lekker plekje waar wij zitten, onze stek is al geweldig maar de omgeving is ook heerlijk. Lekker centraal en toch dat heerlijke relaxte landelijke gevoel. Met toffe buren die gezellig even langs komen voor een praatje en meteen wat citroenen van eigen boom meenemen en wat komkommerplanten. Die ik met liefde groot ga brengen, in de hoop dat wij deze zomer onze eigen komkomers kunnen eten. Ik heb het een aantal jaar geleden geprobeerd met cherrytomaatjes, die uiteindelijk zo bijzonder klein bleven dat je ze onder een microscoop moest leggen om te zien wat het nou precies was. Dus ik hoop dat ik met deze komkomerplanten meer succes ga oogsten. En een paar dagen later staat de buuf weer voor de poort met eigengemaakte ensaladilla Rusa omdat ze weet dat wij daar zo gek op zijn. Onze andere buurman die we tijdens onze avondwandelingen tegenkomen is ook altijd in voor een praatje en hoe het nu met ons gaat in deze rare periode waarin wij ons allemaal bevinden.Gelukkig gaat het in Sax nog steeds super qua Covid-19 en zijn er al weken op rij geen nieuwe positieve bijgekomen. Ook de omliggende gemeente doen het goed en ligt er op dit moment maar 1 persoon in ons regionale ziekenhuis met Covid-19. Niet slecht voor een ziekenhuis dat ongeveer aan 250.000 mensen zorg moet bieden. De Comunidad Valencia is trouwens nog steeds een van de beste regio’s van heel Spanje. Een beetje verbaasd waren wij dan ook toen bekend werd dat er wel weer gereisd mocht worden naar de Balearen en de Canarische eilanden, zonder dat men terug naar Nederland een negatieve test moet overleggen of in quarantaine moet gaan voor 10 dagen. Maar laten wij hopen dat de Comunidad Valencia snel aan het lijstje wordt toegevoegd. Want veilig voelen wij hier ons zeker en kijken positief naar de toekomst. Afgelopen week verviel de noodtoestand die in oktober was afgeroepen door de overheid. Vanaf afgelopen maandag mag men dus weer vrij reizen door Spanje en mogen alle autonome regio’s zelf bepaalde regels handhaven om ervoor te zorgen dat de besmettingen laag blijven en meer en meer omlaag gaan.

Zo is hier in onze regio nog wel de avondklok van kracht van 00.00 tot 06.00 in de ochtend. Bars en restaurants moeten om 23.30 sluiten. Ook zijn mondkapjes op straat nog verplicht en in binnenruimtes en op terras indien niets wordt genuttigd. Over een week wordt bekend of hier weer wat in gaat veranderen of dat Valencia dit nog even doortrekt.

Is reizen naar ons gebeid dan niet mogelijk op dit moment? Zeker wel in Spanje geldt voor alle reizigers dat men een negatieve PCR test moet overleggen die niet ouder mag zijn dan 72 uur. Helaas ook als je op dit moment volledig bent gevaccineerd moet je deze test kunnen overleggen. Dat is eigenlijk de enige eis van de Spaanse overheid samen met een gezondheidsverklaring die sinds juni 2020 al verplicht werd als je Spanje binnen wilde reizen. Als je eenmaal in Spanje bent mag je doen en laten wat je wilt, zolang je, je maar aan de lokaal geldende regels houdt. Maar geen quarantaine op locatie of andere verplichtingen. Wij proberen alles zo goed mogelijk in de gaten te houden voor jullie, en mochten er vragen zijn stel deze gerust wij te bereiken via email op info@elcaprichosax.com of anders even bellen, whatsapp of een PB via messenger en wij zullen proberen je vragen zo snel en correct mogelijk te beantwoorden.


Nu de avondklok pas om 00.00 is in plaats van 22.00 hebben ook weer zin om binnenkort weer te genieten van een avondje lekker uiteten. Minder haasten en op de klok kijken of we nog niet naar huis moeten is toch net even wat fijner. En dan het liefst naar ons favoriete plekje in Sax, namelijk Chito’s. Eten is lekker lokaal en van goede kwaliteit, de meiden zijn super leuk en de prijs is ook nog eens heel goed. Wat ons betreft een dikke 10!


En dan hebben we natuurlijk nog steeds een bucketlist met dingen die we willen ontdekken in de omgeving en waar maar geen einde aan lijkt te komen. Want zodra wij weer een leuk plekje hebben bezocht en beoordeeld of het de moeite waard is/was zie, hoor of lees ik wel weer een voor ons nieuw onontdekt plekje in de regio. Dus hopelijk in mijn volgende blog kan ik jullie kennis laten maken met een uitstapje van ons lijstje, heeft ook de Comunidad Valencia code geel en zijn de regels hier weer wat verder versoepeld.
Hopelijk zien we jullie snel en gaan we samen weer leuke kleine feestjes bouwen.

Veel liefs en zonnige groetjes uit Sax,

Renata