🍇🍇🍷🍷Van druif tot wijn dat is pas fijn 🍇🍇🍷🍷

Zoals beloofd ga ik jullie in dit blog en de komende blogs op de hoogte houden van wat er allemaal te doen is in de omgeving van onze toffe stek. En dan gaan we echt alle kanten op, kan ik je vertellen. Want de omgeving is zo divers en er is voor een ieder wel iets om te ontdekken, te ervaren en van te genieten. Of dat nou de vele stranden en kleine baaitjes zijn aan de kust, heerlijke wandelingen of mountainbiketours in de bergen, uitstapjes naar steden zoals Alicante, Valencia of Murcia, gewoon neerstrijken op de beste terrassen of restaurants of genieten van culturele evenementen. Echt het komt de komende tijd allemaal aan bod.


Maar vandaag ga ik jullie meenemen naar twee toffe bodega´s in Villena. Bij beide kan je genieten van een tour door het bedrijf en als afsluiter een heerlijke proeverij van wijn en olijfolie uiteraard begeleid door lokale kazen en vleeswaren. Beide zijn favoriet bij mij, terwijl ze echt dag en nacht verschillen qua beleving.

🍇🍇 Bodega Las Virtudes 🍇🍇


Daarom ga ik jullie eerst wat meer vertellen over Bodega Las Virtudes in Villena. De coöperatie die rond de jaren 70 is opgericht, zodat de een samenwerking met de kleine boeren uit kon groeien tot een mooi bedrijf met tal van wijnen. Ook de parel uit deze streek de Fondillón. In 1972 werden namelijk de eiken vaten gekocht waaruit de Fondillón werd geboren, en een kleine bottelarij werd geïnstalleerd waarmee we de eerste gebottelde wijnen op de markt konden brengen. Verwacht hier geen eindeloze velden met druivenranken. Want de stukken land waar de druiven worden geoogst zijn verspreid over heel Villena en worden in september en oktober geoogst door de boeren en naar de bodega gebracht, waar deze worden verwerkt tot fijne wijnen. Mocht je hier willen genieten van een rondleiding is het super leuk om dit in september of oktober te doen. In september worden namelijk alle druiven aangeleverd voor het vervaardigen van de witte wijnen en in oktober leveren de boeren alle druiven voor de rode wijnen aan. Het is die periode in de ochtend een komen en gaan van tractors met aanhangers volgeladen met druiven. Die vanaf het moment dat de aanhanger leeg is, meteen het proces ingaan om uiteindelijk in de fles te belanden. Dat is ook de reden dat deze bodega mijn favoriet is. Want een rondleiding in oogsttijd is zo leuk! Al lopend buk je onder rollende lopende bandjes met druiven, waarna je over slangen heen stapt waar het sap doorheen vloeit, om vervolgens weer over een put te stappen waar je de drap van schillen en pitten ziet liggen. Ondertussen legt Ana je graag alles uit hoe dit in uiteindelijk in de fles beland.

En inderdaad zodra je bij de lopende band aan komt waar de botteling plaats vind en de etikering zie je dat het inderdaad goed komt. Dus met een gerust hart kan je dan de proefruimte betreden. Waar de olijfolie, brood en kazen en vleeswaren al staan te wachten, samen met de lege glazen die staan te poppelen om gevuld te worden. De proeverij vind ik hier echt top! Want zelfs de Fondillón wordt geschonken, niet de goedkoopste maar wel 1 van mijn favorieten. Heerlijk met wat kaas of wat zoets. Maar ook is het geen probleem om een extra fles open te maken die niet standaard in de proeverij zit. En Ana is echt een topper die vol passie over haar werk verteld en je graag kennis laat maken met de wijnen die zij produceren. Leert je hoe je moet ruiken, wil weten wat jij ruikt en proeft en wordt dol enthousiast als ze echte liefhebbers en wijnkenners over de vloer heeft. Uiteraard heeft de bodega ook een kleine winkel, zodat je niet met lege handen naar huis hoeft en dat heerlijke vakantiegevoel ook thuis nog even vast kan houden. En dat allemaal op slechts 20 minuutjes rijden van onze stek.Wat meer afgelegen, je zit dan ook zo´n klein half uurtje in de auto vanaf El Capricho Sax. Vind je de bodega van Francisco Gomez. Werkelijk een lust voor het oog, wat een omgeving is dit! De weg er naar toe is al prachtig, je bent alleen maar omringd door bergen en boomgaarden met olijven, amandelen en kersen. En dan het laatste stukje tot het toegangshek en de oprit naar de bodega, zo prachtig. Oleanders in volle bloei en prachtige rozen en alleen maar velden vol met druiven zover als je kan kijken en een serene rust. Zo het tegenovergestelde als je deze plek vergelijkt met Las Virtudes, maar zo waanzinnig mooi. Dat je alleen maar druiven ziet is ook niet raar met een oppervlakte van 3.500 hectare.

Bodega Fransisco Gomez

Aan de rand van de velden vol met druivenranken begint dan ook de rondleiding, zo anders dan bij Las Virtudes maar ook mega gaaf. Dit bedrijf ziet er veel gelikter uit, en hier stap je dan ook niet zo snel over slangen en putten heen. Nee hier wordt je meegenomen naar de kelder die vol staat met vaten. En wat ruikt het heerlijk daar in die donkere grote kelder gevuld met eiken vaten. En ook hier wordt de parel van de regio gemaakt, namelijk Fondillon (alleen mag je die hier niet proeven 😉 ). En wat heel bijzonder is bij de bodega van Fransisco Gomez zijn de kluizen die je kan huren. Je betaald een bedrag per jaar en kan kiezen uit verschillende formaten. Deze kluizen zijn dan gevuld met wijnen. Je krijgt hiervan de sleutel en kan gebruik maken van de ruimtes die hier bij horen 7 dagen in de week 24 uur per dag. Om zo in alle stilte rustig en discreet bijvoorbeeld zaken te doen of kleine intieme feestjes te vieren. Uiteindelijk kom je hier ook weer in de proefruimte uit en tevens de winkel van de bodega. Ook hier staan de lokale lekkernijen al op je te allebei.


wachten, samen met het glas die staat te poppelen om volgeschonken te worden. Anders dan bij bodega Las Virtudes is er weinig kans dat je naast de reguliere proefwijnen nog andere wijnen te proeven krijgt, en moet je deze op goed geluk kopen. Wat wel weer super leuk is, is dat je een zakje krijgt waarin je, je glas met logo mee naar huis kunt nemen als aandenken. Houd je wel van een lekkere bubbel kan ik je deze aanraden Queen of Kings Sauvignon Blanc Especial . Oké niet de goedkoopste en deze hebben we dan ook afgelopen zomer op goed geluk meegenomen. Maar de geur en de smaak, heerlijk echt!Dus zoals jullie kunnen lezen twee heerlijke uitstapjes, beide bevatten wijn maar verder zo anders van elkaar. Maar perfecte uitstapjes als je even geen zin hebt om een ochtendje of middag aan de rand van het zwembad te hangen en zin hebt in een andere beleving. Dus breng je aankomend voorjaar, zomer of najaar een bezoek aan ons, en wil je een of beide bodega´s aandoen. Geef even een seintje, want dat help ik gewoon met het maken van een reservering bij een van de twee of allebei.


Geen liefhebber van wijn? Geeft helemaal niets hoor, want ik weet ook een leuk zaakje in Villena waar ze zelf gebrouwen bieren tappen, of wat dacht je van een kleine bierbrouwerij dichtbij Alicante, waar je trouwens ook heerlijk kan eten. Maar dat is voor een volgende keer. Dan blijft er iets om naar uit te kijken toch? Binnenkort weer een blog zodat jullie alvast een to do lijstje samen kunnen stellen met de tips die de komende tijd langs zullen komen. 😎🔆🍷🍷

Geniet van jullie zondag.

Veel liefs,
Renata