🌲☃️🌲 It’s beginning to look a lot like christmas 🌲☃️🌲

Terwijl ik de laatste pepernoten en stukjes chocoladeletter soldaat maak tijdens het schrijven van dit blog, is iedereen alweer in de ban van kerst. Hier staat de boom ook alweer opgetuigd en is het gezellig met lichtjes en kaarsjes. Maar ook in Sax staan de bomen weer te stralen op het Plaza Cervantes en Plaza Mayor en zijn de straten leuk verlicht.

Het Plaza Mayor in Sax in kerstsfeer 🌲

En komt er aan het einde van het jaar een heuse ijsbaan op het Plaza Mayor, waar iedereen zich heerlijk uit kan leven. En natuurlijk op 6 januari doen Casper, Melchoir en Balthasar (de drie koningen)  Sax weer even aan voor een bezoek. Waar ze slapen weet ik eigenlijk niet, maar als zij dit lezen jullie zijn van harte welkom bij El Capricho Sax.

Jozef, Maria en Jezus kun je nu in Alicante bewonderen


Kerst ja ik houd ervan de kerstboom, muziek, kerstfilms ik kan er geen genoeg van krijgen. Cadeautjes onder de boom en heerlijk eten met elkaar. Tussendoor vieren we ook nog even een paar verjaardagen en natuurlijk oud en nieuw, waar oliebollen niet mogen ontbreken! Maar dan breekt toch echt die saaie lange januari maand aan. Dus zoals beloofd neem ik jullie de komende tijd mee om alvast ideeën op te doen en plannen te maken voor leuke uitstapjes in 2022. Zodat tickets geboekt kunnen worden, het tofste plekje besproken kan worden en een to do lijstje samengesteld kan worden wat er allemaal ontdekt moet worden. Of dat nou de bodega’s uit mijn vorige blog zijn, restaurantjes in het dorp, leuke strandjes of culturele evenementen of een leuke combi van een citytrip en relaxen met tof uitzicht op bergen en olijfbomen. Daarom de tip van deze keer Valencia. 🍊🍊

Op slechts anderhalf uur rijden met de auto of 90 minuten met de trein ben je van Sax zo in Valencia stad of vice versa het is net wat je wenst ( ik zou afsluiten in een rustige omgeving, maar dat is mijn voorkeur) Valencia is echt een toffe stad waar je, je prima een aantal dagen kunt vermaken. Het leukst is een schattig appartementje te huren in het oude deel van de stad. Zoals Barrio Carmen ofde wijk Ciutat Vella, en vanuit daar de stad te ontdekken. Aanrader is om op dag 1 een fietstour te boeken zodat je alle highlights meteen te pakken hebt. Je weet meteen hoe de stad een beetje in elkaar zit en wat de toffe plekken zijn die je nog even zou willen bezoeken.

Zoals bijvoorbeeld het waanzinnige toffe park Turia de drooggelegde rivier. Wat nu een plek is waar alle inwoners van Valencia en toeristen graag komen. Om te relaxen met een boekje, te sporten in de buitenlucht, te wandelen en te genieten van de prachtige flora en fauna. Maar ook de stad van de Kunsten en Wetenschap is zeker een bezoek waard. Je kent het vast wel het hypermoderne gedeelte aan de rand van het Turia park, met de witte gebouwen. Je vind hier het grootste aquarium van Europa, het wetenschappelijk museum en het operagebouw. Maar het is ook een ontmoetingsplek voor velen, er is altijd wat te zien en te beleven.


Maar de binnenstad is ook supertof en een bezoekje waard. Wat dacht je van de markthal, zes dagen per week geopend. Je koopt hier vers fruit, brood, vlees en lokale streekproducten. En voor een appel en een ei een verse fruit smoothie en een broodje om je dag goed mee te beginnen. En uiteraard neem je vacuümverpakt wat heerlijke Spaanse ham mee of een stuk vers gesneden manchego om thuis dat vakantiegevoel nog even vast te houden.

Dwaal lekker door alle straatjes en geniet van alles, ben je er in maart kan het zomaar zijn dat je er precies met de Fallas bent. Een spektakel tot en met. En laten wij hopen dat deze weer als vanouds in volle glorie plaats kan vinden in 2022. Dat dwalen door de straatjes maakt natuurlijk ook hongerig, dus vergeet niet te genieten van het ruime aanbod van terrassen met een goede tapa begeleid met een ijskoud biertje, sangria of goed glas wijn. Tot op heden is onze ervaring dat je overal goed kan eten in Valencia. We zijn eigenlijk nog nooit teleurstellende plekken tegengekomen, al zullen die er ongetwijfeld zijn. En wil je naast tapas genieten van een echte paella? Dan is Valencia the placet to be! De enige echte paella eet je namelijk hier bereid met kip of konijn en slakken en de beste is te vinden bij La Pepica.


Wat ook zeker de moeite waard is, ja we blijven even hangen in het thema eten en drinken  is de mercado de Colon, net even buiten het centrum. Vroeger was dit net als de mercado central een markt waar voedingswaren werden aangeboden. Nadat de markt in verval was geraakt, is deze toffe plek toch weer in ere hersteld en nu the placet o be voor een kop koffie, lunch of een Gin Tonic. Neem van mij aan dat het een levendige plek is waar je rustig uren door kunt brengen met mensen kijken, Heerlijke hobby toch? Maar buiten alle bezoekers is het pand zelf ook de moeite waard om te bekijken. Denk aan hoge plafonds, mozaïek en weet jij het symbool van Valencia te spotten? De sinaasappeltjes? Ga je lopend vanuit het oude stadscentrum richting deze markt? Dan bof je want dan kan je meteen even de Zara checken en de Corte Ingles onveilig maken, die liggen dan namelijk toch op de route 😉. En uiteaard even een stop bij de Ale Hop er valt altijd wel iets te kopen wat je niet nodig hebt toch?


Wil je aan je verblijf een sportief tintje geven, maar geen zin om kilometers hard te lopen door het Turia park? Laat je dan rondleiden door het Mestalla Stadion geopend in 1923 is dit het oudste stadion van Spanje. Neem een kijkje in de kleedkamers, vanuit daar door de tunnel zo naar de middenstip en beeld je het gejuich van de supporters in. Wil je liever een wedstrijd mee maken? Dat kan natuurlijk ook. Wil je hulp met het reserveren van kaartjes? Geef maar aan en ik help je ermee.


Je kan natuurlijk ook het strand aan doen, maar de binnenstad heeft zoveel te bieden dat dat zonde zou zijn. Geniet gewoon van alle kerken, mooie gebouwen, smalle straatjes leuke wijken en uiteraard de bomen vol met sinaasappels die je echt overal tegenkomt en er zo gezellig uit zien. Kortom Valencia is zeker de moeite waard om te bezoeken. Heeft alles van een grote stad, maar voelt relaxt en vervelen doe je, je zeker niet. Uitpuffen na een paar dagen lopen en fietsen door de stad van de appeltjes van oranje, wij hebben nog wel een bedje voor je vrij hoor! Lekker die voetjes laten rusten op een zonnebedje en dobberen in het zwembad. En die agua de Valencia? Die maak ik graag voor je klaar hoor! Dus zet het op je lijstje, dan ga ik alvast nadenken waar ik jullie de volgende keer mee naar toe neem.

Liefs Renata