Ontdek Sax en laat je verrassen

Na alle oliebollen, kerstbrood, chocolade, wijntjes en bubbels wordt het wel weer eens tijd om jullie bij te praten in ons blog. Want het was best een beetje stil de afgelopen tijd hier op de site. Oké jullie hebben ons voorbij zien komen op insta en facebook met een best leuk filmpje met leuke momenten van 2021. Maar ik ga jullie weer meenemen in de omgeving zodat die to do list gemaakt kan worden, met plekjes die ontdekt moeten worden of een bezoekje waard zijn. Want een nieuw jaar vraagt om nieuwe plannen of dat nu een weekendje weg is, een weekje er even tussen uit of een lekkere lange vakantie waar relaxen afgewisseld wordt met dorpjes ontdekken, terrasjes pakken, kleine city trips en een dagje strand natuurlijk niet mag ontbreken.Deze keer gaan we niet ver, we blijven lekker in Sax.
Want in en rond het dorp kan je, je ook prima vermaken en is er zat te zien en te beleven.
Wat dacht je van het kasteel dat ver boven het dorp uittorent onderdeel uitmaakt van de bekende kastelenroute in de omgeving. En er ’s avonds prachtig verlicht bij staat en al van ver is te zien. Zelfs vanaf ons heerlijke stekkie heb je perfect zicht op het verlichte kasteel. Overdag is de poort aan de achterzijde open, je kan te voet omhoog richting het kasteel. Je kunt het kasteel vanaf de buitenzijde bewonderen, naar binnen kan je helaas niet dat kan alleen op speciale dagen. Maar vanaf het kasteel kan je via de andere zijde via de trap naar beneden en kom je zo in het oudste deel van Sax uit. Daar kan je heerlijk struinen door de smalle straatjes met oude huisjes oude mannetjes en vrouwtjes die voor de deur zitten te kletsen met elkaar. Loop heerlijk door de smalle straatjes, trappetjes om zo af te dalen richting plaza cervantes waar je dan lekker neerstrijkt op een van de terrassen die je daaraan treft. Zo kan je genieten van heerlijke koffie bij Dulcinea, een lekker biertje bij El Toro of houd je meer van kleine hapjes met een wijntje of biertje? Neem dan plaats bij het kleine zaakje Casa Vieja en laat je verrassen.Eerder gaf ik al aan dat je niet altijd het kasteel echt binnen kan, alleen op speciale dagen. Voor Covid-19 was er maandelijks een leuke theater tour (wel alleen in het Spaans) vanaf San Blas de trap op richting de poort van het kasteel. Onderweg werd de historie van Sax en omliggende dorpen verteld, en eenmaal boven kon je rondkijken en foto’s nemen van het waanzinnige uitzicht. Afgelopen jaar is dit langzaam weer teruggekomen en laten we hopen dat aankomend jaar dit weer een maandelijks evenement wordt. Zie hier wat foto’s van twee jaar geleden, leuk toch? Ben jij erbij dit jaar?Houd je erg van lokale markten? Zet dan maandag in je agenda want vanaf een uurtje of 9 tot ongeveer half 2 kan je dus prima door de straatjes van Sax struinen en de heerlijkste tomaten, kersen, sinaasappels, druiven en noem maar op inslaan. Lekkere kruiden, snoepjes en mooie planten kun je er vinden. Maar ook tal van kramen met kleding en schoenen ontbreken niet. Uiteraard wordt het weer tijd voor een lekker bakkie na zo’n ochtendje markt, welke je prima kan bestellen bij Estanbul of je loopt gewoon weer even door naar Plaza Cervantes om bij Dulcinea binnen te wippen.Maar buiten de dorpskern heeft het buitengebied van Sax ook genoeg te bieden om te ontdekken. Zowel te voet, met de fiets of al klimmend tegen een bergwand. De omgeving is prima te verkennen op mountainbike. Lekker crossen over de onverharde paden door de campo van Sax is een uitdaging die een geoefend fietser niet uit de weg gaat. Maar gewoon die wandelschoenen aan en camera en rugzak met wat water mee kan natuurlijk ook. Er zijn verschillende officiële wandelroutes te bewandelen, of je gaat gewoon op de bonnefooi op pad en kiest een toffe route via Wikiloc. Een rondje om de berg vanuit ons stekkie is favoriet bij ons. Zo stil en wijds is het uitzicht als je aan de andere kant van de bergwand loopt. In februari prachtig als alle amandelbomen daar staan te bloeien. Dat is sowieso een perfecte periode om te voet op pad te gaan in de omgeving en dan het liefst met een goede camera mee. Wat die prachtige witte, zacht roze bloesem is het waard om mooie plaatjes van te schieten. Maar het hele jaar rond is het buitengebied goed te ontdekken te voet al moet je in de hete zomermaanden misschien wel even het tijdstip aanpassen en natuurlijk niet midden op de dag op pad gaan. Zijn jullie bekend met geochaching? Zeg maar soort van schat zoeken op basis van GPS coördinaten. Wat je zoekt blijft een verrassing tot het einde, maar een hele leuke buiten activiteit voor jong en oud. Ben je er mee bekend hoef ik natuurlijk verder niets uit te leggen. Ken je het nog niet? Er is dus een app waar je een lijst vind (en dit is wereldwijd) met plekken waar schatten zijn verstopt. Aan de hand van de GPS kom je dus uiteindelijk uit bij de schat. De schat bestaat uit een logboek waar je iets in kan noteren bijvoorbeeld de datum dat je de schat hebt gevonden en met wie, zo ontstaat een bijzonder boekwerk van mede schatzoekers. Soms vind je ook iets in de kist wat je mee mag nemen, de bedoeling is dan echter wel dat je ook iets achter laat voor de volgende persoon. Dit is het nu even in een notendop uitgelegd. Wil je meer weten neem dan even een kijkje hier. Maar leuk te weten misschien is dat je dus ook in Sax kunt schatzoeken.En dan is er natuurlijk nog de toffe wandeling naar de grot van Tio Gregorio. Soms wat uitdagend, maar zeker goed te doen voor jong en oud. Want je gaat best wel even omhoog over een uitdagend pad om uiteindelijk de top van de berg te bereiken (vergeet onderweg niet om je heen te kijken uitzicht is prachtig) en van daar daal je weer langzaam en kom je bij de grot van Tio Gregorio. Wie dat is leggen wij je graag uit tijdens de wandeling. En vanaf dit punt moet er nog ergens een pad zijn om zelfs nog wat hoger te komen waar je spectaculair uitzicht hebt op Sax, Villena en Salinas. Dit staat nog steeds op ons wensenlijstje en daar zullen wij ons in het vroege voorjaar eens over buigen of we het juiste pad kunnen vinden en jullie mee kunnen nemen naar een nieuw spectaculair plekje.Nu denk je misschien dat is wel heel actief allemaal. Ik houd best van natuur maar dat mag ook iets minder avontuurlijk en intensief. Ga dan met een volle picknickmand naar El Plano, de lokale hang-out voor jong en oud in het weekend. Zeker in het voor en najaar is het elk weekend druk bezocht, de BBQ plekken zijn dan geopend waar je dus tussen de locals zelf je stukje vlees kan bereiden op zelf gesprokkeld hout. In de zomer is het te droog en in verband met brandgevaarzijn deze plakken dus ook afgesloten. Maar dan is het nog steeds prima toeven met een koelbox met koude snacks en drankje aan een van de picknick tafels. Neem een bal mee, badmintonsetje bluetooth speaker en beleef een relaxte topmiddag.


Ben je meer van een terras pakken en je laten verwennen door lokale lekkernijen? Dan kom je in het dorp niets te kort. Ontbijten met churros? Dat doe je natuurlijk bij Susi. Genieten van een driegangen lunch voor een kleien prijs? Dan moet je zeker naar La Senda, Villa de Sax of Camilla Foodhouse. Grote bieren meer jou ding? Dan is Chato jouw man zeker als hij zelf aanwezig is ben je voor het donker niet meer thuis hoor 😉. Maar ook ’s avonds zijn er zat plekjes waar je prima kunt eten in het dorp. Zoals onze favoriet Chito’s heerlijk eten en leuke meiden. Mio Cid is altijd goed, maar ook bij santana kan je prima aanschuiven voor kleine hapjes of grotere menu’s. Ben je meer van de kleine tapashapjes en pinchos? Dan is Casa Vieja the place to be. Houd er rekening mee dat het een klein zaakje is met een klein terras dus wees op tijd om verzekerd te zijn van een plekje. Wil je gewoon borrelen? Dan zijn er zeker ook toffe tentjes te vinden waar je kan genieten van lekkere koude biertjes, goede wijnen maar ook cocktails, Gin tonic of een latino.Zo zie je maar je hoeft helemaal niet in die auto te stappen en opzoek naar gezelligheid, het is gewoon binnen handbereik. Daarom zijn we ook verliefd geworden op deze plek. Rust, ruimte, alles binnen handbereik en centraal. Kunnen wij jou ook verliefd laten worden dit jaar? Stuur even een mailtje als je meer info wilt ontvangen over onze toffe stek. Wij hebben weer zin in een zomer met jullie.

Voor nu veel liefs en tot snel.
Renata