April doet wat hij wil

Laten we er maar even een oud gezegde ingooien om het blog mee te beginnen. April doet wat hij wil en dat doet hij zeker. Want na een aantal heerlijke weken in Nederland, lag daar ineens sneeuw, en poef weg was dat lente gevoel. Ook hier krijgen wij daar een staartje van mee, niet in de vorm van sneeuw, maar wel dat de nachten tot en met dinsdagochtend wat kouder zijn dan normaal, richting vriespunt dus. En dat is best wat fris vroeg in de ochtend, als ik met de pluizige boef op pad ga. Maar verder hoor je mij niet klagen hoor. Want wat een feest om nu buiten in het zonnetje dit blog te schrijven met de vogels die fluiten en een strak blauwe lucht. En zoals beloofd in mijn vorige blog ga ik jullie meenemen naar Alicante en wat daar allemaal te ontdekken is. Want wij hebben er een paar heerlijke dagen gehad en hebben eens even de toerist uitgehangen daar, zodat wij jullie zo goed mogelijk kunnen informeren wat te doen.


Want wij vinden Alicante een super stad, en zeker de moeite waard om een bezoek te brengen. Of dat nou een citytrip is van een paar dagen, of een uitstapje voor 1 dag vanaf ons stekkie. Wij zeggen doen! Zelf vertrokken wij zondagochtend vroeg met het gezellige boemeltreintje vanaf het station van Sax richting Alicante. Lekker langzaam wakker worden in de trein en genieten van het uitzicht. De trein brengt je midden in het centrum van de stad, heerlijk centraal dus. Binnen 5 minuten loop je dan ook in de lange winkelstraat waar je alle grote merken en bekende namen vind. Denk aan uiteraard de Corte Ingles, Parfois, Sephora, Desigual, Stradivarius, Springfield, Bershka, Kiko en zo kan ik nog wel even doorgaan. Aangezien hier de winkels op zondag zijn gesloten was de straat dus minder druk zo vroeg op de ochtend, dan op een doordeweekse dag. Omdat wij nog niet hadden ontbeten besloten wij eerst eens even een bakkerij in te gaan en daar te genieten van een lekker bakkie koffie, want koffie zetten dat kunnen zij hier wel. Uiteraard met een lekker vers belegd broodje.

Medio tostada con tomate y queso

Om daarna weer wat verder af te zakken richting het strand en de jachthaven, om daar verder te ontwaken in het zonnetje en te genieten van mensen in alle soorten en maten die passeren.
Ons verblijf was een leuk hotel vlak naast de kerk Santa Barbara op slechts 5 minuten lopen van het strand, boulevard, oude centrum, rambla en esplanada. Een perfecte plek met een prima kamer van alle gemakken voorzien. Eigen douche en toilet, klein koelkastje op de kamer, frans balkon en een prima bed om in te slapen. Heb je liever een eigen appartementje? Dan zijn er ook schattige huisjes of appartementen te huren in de oudste wijk van Alicante namelijk El Carmen. Maar wij waren prima tevreden over ons verblijf in La Millagrosa met elke ochtend een perfect ontbijtbuffet, waar ons niets ontbrak. En hebben wij elke ochtend heerlijk kunnen ontbijten op het dakterras van het hotel met uitzicht op de Santa Barbara en het kasteel van Alicante op de achtergrond hoog boven ons uittorent.


Tip van ons om Alicante te ontdekken is dat te doen via een fietstocht met gids. Deze is makkelijk te boeken via Blue Bikes Alicante, en is onder begeleiding van een gids ( zowel in Engels, Spaans maar ook gewoon in het Nederlands). Er zijn verschillende tours te boeken wij hebben gekozen voor de tapas tour, waar je langs verschillende highlights komt en meer te weten komt over de stad en haar geschiedenis afgewisseld met twee stops waar je geniet van een drankje en een tapa. Maar je kan ook kiezen voor een tour zonder tapas, waar je meer highlights ziet en nog meer informatie over de stad ontvangt. Beide super leuk om te doen, zeker op de dag van aankomst of als je 1 dagje in de stad ben om dit aan het begin van je dag te doen, zodat je meteen weet waar je alles kan vinden en wat je nog verder wilt ontdekken van de stad.


En uiteraard mag een bezoekje aan het kasteel ook niet ontbreken. Je kan op twee manieren omhoog. Namelijk te voet door het oude centrum, of je neemt tegen een kleine vergoeding gewoon de lift naar boven. Wij zijn lopend naar boven gegaan, zodat we meteen weer al die drankjes en hapjes er af konden lopen die wij er aan hadden gegeten. De oude wijk is zo leuk om door te struinen, smalle straatjes, trappetjes en het mooie en kunnen dus geen auto’s rijden. Vanuit de oude wijk zijn wij via het park verder omhoog gelopen. Natuurlijk hebben we ook af en toe even stil gestaan en genoten van het uitzicht, want wat kan je waanzinnig ver kijken. Eenmaal boven weet je ook niet wat je ziet. Wat vanaf beneden er misschien niet heel aantrekkelijk uitziet, is boven echt fantastisch! Best wel een heel groot oppervlak, met verschillende zalen waar kan genieten van tentoonstellingen en weer meer te weten komt over de stad. En het uitzicht vanaf boven is fenomenaal zeker op een heldere dag, de zee, de bergen en de stad onder je. Waar je beneden natuurlijk altijd wel geluid hebt van verkeer, bouwwerkzaamheden, sirenes en andere stadse geluiden, hoor je die boven op het kasteel dus totaal niet. Ben je bang dat je eenmaal boven op een droogje moet gaan zitten? Geen paniek er zijn twee kiosken waar je drankjes, ijsjes en chips kunt kopen en er is een restaurant met terras, waarvan je dus kunt genieten van het waanzinnige uitzicht. Na alle indrukken zijn wij ook weer lopend naar beneden gegaan, om daar weer neerte strijken op een volgend terras. Een tip als je echt authentiek Spaans zou willen eten is Rincon Antonio in de oude wijk. Een super idyllisch plekje wat je terug brengt in de tijd, en waar je kan genieten van authentieke Spaanse gerechten.


Ook stond een bezoekje aan de markthal op onze lijst. Ik was er al eens geweest, maar samen de markthal bezoeken was er nog nooit van gekomen. Hij is misschien wat minder mooi van binnen dan de markthal in Valencia, maar zeker een bezoek waard. Van maandag tot en met zaterdag geopend vanaf 9 uur tot 14.00. de markthal bestaat uit twee etages. Op de bovenste etage kun je vooral vlees, kaas, eieren en brood kopen. Op de onderste laag van de markthal vind je een prachtige afdeling met groente en fruit en heel veel vis. Maar dat is niet het enige, want op de verdieping vind je dus ook tal van barretjes, waar je kunt genieten van een kop koffie met een medio tostada, een glas vermout, of je laat verrassen door vers bereide streetfood uit alle windstreken of gewoon gaat voor de Spaanse tapas. Voor het corona tijdperk was de zaterdag berucht, ik ben benieuwd of dit inmiddels weer in ere is hersteld. Het verhaal ging (zelf nooit meegemaakt) dat je dan stukken ham em kaas kocht in de markthal, wat tapas bestelde en uiteraard mocht iets te drinken niet ontbreken, en dat iedereen samen kwam op het plein aan de achterkant van de markthal. Waar het een grote gezelligheid was met muziek, waarna iedereen zijn weg wist te vinden naar discotheken die dus overdag al de deur opende. Dus je snapt dat een bezoek op zaterdag wel weer op onze wishlist staat, om te zien of dit nog steeds een happening is, of dat we gewoon ons eigen feestje moeten vieren.


Over feestjes vieren gesproken. Na twee jaar afwezigheid is dit jaar weer in volle glorie terug de Hogueras de San Juan. Deze festiviteiten vinden plaats van 19 juni tot en met 24 juni. In de stad zijn dan kunstwerken te vinden gemaakt van papier mache, en niet zomaar wat gefrommel zoals wij dat vroeger op school deden. Nee metershoge plaatjes van kunstwerken die op satirische wijze actuele zaken belachelijk maken, en welke uiteindelijk op de laatste dag van deze festiviteiten in brand worden gestoken. De hele periode staat de stad in het teken van feesten. Bijna dagelijks wordt er siervuurwerk afgestoken, op elke hoek van de staat vind je wel een buitenbar en muziek, vinden er optochten plaats. En er vind een verkiezing plaats waar het mooiste kunstwerk wordt gekozen deze krijgt een plaatsje in het museum. Naast het verbranden van de kunstwerken en het siervuurwerk, vind tijdens deze week de mascaleta plaats, meestal is dit rond de klok van 12 uur in de middag en wordt je als toeschouwer getrakteerd op luide knallen. Het feest wordt in heel Spanje gevierd, eigenlijk wordt het begin van de zomer ingeluid, maar nergens in Spanje wordt dit zo uitgebreid gedaan als in de stad Alicante. Een heel spektakel dus, en zeker een hele belevenis om mee te maken. We snappen dat een hele week feest misschien een beetje teveel van het goede is, en dat je opzoek bent naar een plek waar je even tot rust kan komen van alle indrukken. Dat kan natuurlijk prima aan de rand van ons zwembad. Want zelfs het stadstrand is dan een beetje te druk om in alle rust van te genieten. En aan de rand van het zwembad kan je genieten van alle rust, en alle indrukken nog eens de revue laten passeren.


We zijn alweer druk bezig om er een kleine parel van te maken. Bomen en struiken zijn gesnoeid, en we zijn ook al een eind met korte metten maken met de sporen die het Sahara zand hebben achtergelaten. De roos begint alweer te bloeien en over een paar weekjes springen de knoppen van de oleanders ook weer open. De lente is toch een heerlijke tijd om van deze omgeving te genieten. Minder heet dan de zinderde zomers, maar aangenaam genoeg om op pad te gaan en de omgeving te ontdekken. Dus wil je er nog even tussen uit? Bel, mail of whatsapp zodat we het een en anders even af kunnen stemmen. Je krijgt er geen spijt van dat beloven we!
Voor nu geniet van jullie weekend. Hopelijk is de sneeuw alweer verdwenen en keert de echte lente snel terug. Zo niet dan weten jullie ons te vinden om wat vitamine D op te doen.Liefs,
Renata