waar zouden we zijn zonder de trein

Ja lieve mensen waar zouden we zijn zonder de trein. Nou ik kan jullie vertellen dat later in dit blog blijkt dat je zonder machinist nergens bent. Ik ga jullie meenemen naar de afgelopen weken waar wij heerlijk de omgeving weer per trein hebben bezocht en ontdekt.


Zo ben ik samen met moeders een paardagen op citytrip geweest naar Valencia. Dit hebben we per trein gedaan. Niet vanuit Sax, maar vanuit het dichtbij gelegen Villena begonnen wij aan het avontuur. Waarom de trein? Nou we hebben hier voor gekozen omdat eenmaal in Valencia we de stad te voet en per fiets zouden ontdekken en een auto totaal overbodig zou zijn. Vanaf Villena ben je binnen 5 kwartier in hartje centrum, en kan het ontdekken beginnen. Het station zelf is al prachtig met zoveel toffe details je kijkt je ogen uit. Vanaf het station moesten we een kwartiertje lopen naar ons mooie appartement op slechts 5 minuten van de Mercado Central. Prima plekje dus! Dag 1 hebben we de binnenstad ontdekt en vielen we meteen met onze neus in de boter. Want overal zagen wij rijen witte stoeltjes staan. Wat bleek er zou een parade plaats vinden met aansluitend een processie vanwege Corpus Christie. Dus met een ijsje is ons hand namen wij plaats en wachten wij rustig af op wat zou komen gaan. Karren met oude beelden met afbeeldingen van Maria en Jezus verschenen voor ons neus, prachtig uitgedoste paarden werden ingespannen voor deze karren. Het bleek dat dit het startsein was van de parade. Na de karren die getrokken werden door de paarden trokken een scala aan bontgekleurde figuren voorbij begeleid door muziek die iets weg had van Keltische en vervlogen tijden. Uiteindelijk kwamen de meters hoge poppen langs die wij eerder al hadden gespot, en het bleek dus dat daar dragers onder liepen en dat deze poppen met dragers nog kilometers door de stad af zouden moeten leggen, en dat in die hitte! Je kon merken dat de afgelopen twee jaar dit geen doorgang heeft kunnen vinden, want naar ons idee verliep niet alles soepel. Maar dat mocht de pret niet drukken, het was een toffe ervaring om mee te maken.


Dag twee hebben we twee fietsen gehuurd, dat kan bijna op elke hoek van de straat. Ook zijn er veel aanbieders die een tour aanbieden met gids waarbij je alle informatie krijgt over de hoogtepunten van de stad. Omdat het voor mij niet de eerste keer was en we het gewoon lekker rustig aan wilde doen, besloten wij gewoon twee fietsen voor 1 dag te huren. De stad hebben we gelaten voor wat die was, en zijn lekker zo snel mogelijk de ouden Turia rivier in gereden. Deze rivier loopt dwars door de stad en zorgde in het verleden nogal eens voor wat overlast als deze na enorme regenbuien weer eens buiten zijn oevers trad. Daarom is er een nieuwe rivier aangelegd om de stad heen, en is er van de oude rivier nu een geweldig stadspark gemaakt. Met prachtige struiken, bomen en heerlijke bankjes waar je lekker uit kan puffen. Aan het einde (of begin het is maar net hoe je het ziet) vind je het expo 2000 gebeuren. De witte moderne gebouwen omringd door water waar wat een paar prachtige plaatjes oplevert, dus we hebben lekker foto, s staan maken. Daarna weer hup op die fiets opzoek naar een terras in het park om te genieten van een koel drankje, voordat we weer naar ons appartement gingen. Verder hebben wij onze dagen daar gevuld met het eten van ijsjes, tapas, een lekker glas tinto de verano en agua de Valencia, beetje shoppen, leuke souveniers mee naar huis als herinnering en genieten van de werkelijk prachtige gebouwen die de stad Valencia rijk is. Maar ook blij dat we na drie dagen weer de trein in mochten stappen en weer 5 kwartier konden genieten van het prachtige landschap onderweg om uiteindelijk in Villena uit te stappen. En wat was het heerlijk om na een paar drukke dagen in de stad weer lekker thuis te komen boven op die berg in Sax. Even geen druk verkeer, drukte van mensen, sirenes en volop prikkels. Maar lekker nagenieten met onze voeten in het zwembad van een paar toffe dagen. Dus ga je op citytrip? Plak er een paar dagen El Capricho aan vast en geniet nog even na van wat je gezien hebt en laad die batterij nog even lekker op voordat je weer richting huis gaat.


Veel tijd om bij te komen had ik zelf niet. Want de volgende dag stonden we alweer op het perron van het station in Sax om met de trein naar Alicante te gaan. Want daar waren de Hogueras in volle gang. Een feeste welke wij nog nooit hadden bezocht, maar toch echt wel heel nieuwsgierig naar waren. En wat was dat top! Echt zet het op je to do list voor volgend jaar en zorg dat je rond 21 tot en met 24 juni in Alicante bent of lekker bij ons zit, zodat je soms ook kunt ontsnappen aan alle drukte. De Hoguares is een feest die vergeleken kan worden met de Fallas in Valencia. Door de stad heen staan tal van kunstwerken gemaakt van papier mache, vaak een beetje satirisch en met een knipoog naar lokale of landelijke politiek. Deze kunstwerken zijn metershoog en werkelijk waar prachtig om te zien. Er kan dan ook worden gestemd wie het mooiste kunstwerk heeft gemaakt, deze krijgt een mooi plekje in het Museum (gratis te bezoeken). En de rest? Nou de rest van deze kunstwerken worden uiteindelijk verbrand om 00.00 ’s nachts in de nacht van 24 juni (crema). Maar de dagen hiervoor kun je ze dus bewonderen in de stad, waar ook dagelijks vele parades plaats vinden. De dag ervoor had ik het programma doorgenomen en had gelezen dat om 11 uur van het gemeentehuis de parade zou starten. De parade duurde een uurtje of 3, dat is ook niet gek met ongeveer 85 groepen die daar aan meeliepen. Dus wij stonden paraat met fototoestel om dit gebeuren vast te leggen. En wat was dat gaaf om mee te maken. Om 14.00 zou verderop in de stad de mascaleta plaats vinden. Iets wat een week lang dagelijks om twee uur plaats vind tijdens de Hogueras. Wat het is? Knalvuurwerk iets waar de Spanjaarden dol op zijn. Het was dan ook een mensenmassa van toeschouwers, bands hielden de sfeer er goed in tijdens het wachten. Maar 1 minuut voor twee werd het stil en klokslag twee uur begon het spektakel. Oorverdovende knallen, met siervuurwerk in blauw en rood en glitters en dat wel een minuut of 10, waarna het applaus los barste. Langzaam aan loste de massa weer op in de stad, en hebben we nog even nagenoten op het strand en wat terrasjes aan gedaan, om vervolgens weer richting het station te lopen. Want om 19.00 zou de trein weer vertrekken naar Sax. Dus mooi op tijd op het station, kaartjes gekocht en braaf wachtend in de trein. Niet alleen hoor de trein zat lekker vol. Zeven uur werd kwart over 7, half 8, kwart voor 8, acht uur, er gebeurde maar niets. Op een bepaald moment stond er wel een man in de deuropening dat er vertraging was, maar wat de daar de reden van was ontging mij totaal. Maar wat denk je? Er bleek geen machinist te zijn om de trein te laten rijden. Echt hoe krijg je het verzonnen. De trein komt binnen rijden met machinist, en floep weg machinist. We hebben het er maar opgehouden dat deze zich heeft ondergedompeld in het feestgedruis van Alicante, een legitieme reden wat ons betreft. Maar hoe dan ook deze vertraging kon geen roet gooien in de topdag die wij hebben beleefd.


Dus tip van ons bezoek deze steden lekker met de trein vanuit Sax of Villena. Heerlijk boemelen door de regio met heerlijk uitzicht. Stations van beide steden zijn midden in de stad, dus het ontdekken kan meteen beginnen. Beide steden hebben hun eigen charme, al vond ik persoonlijk dat Valencia wel super druk was en een beetje overspoeld door Nederlanders. Maar dat komt misschien ook dat wij beide gewoon echt fan zijn van Alicante. Net wat kleiner dan de sinaasappelstad Valencia, maar heeft ook alles te bieden. Strand, jachthaven, het kasteel, oude centrum, de martkthal, tal van leuke pleintjes en restaurantjes, shoppen en leuke zaakjes waar je bijvoorbeeld de heerlijkste empanada’s of echt fantastische kaneelbroodjes kunt kopen.
Wist je trouwens dat je de markthal in Alicante prima kunt bezoeken op een zaterdag (al is elke dag een prima dag, misschien op de maandag na ). Dit is dan een heel spektakel ook wel bekend onder de noemer Tardeo. De markthal heeft namelijk ook de nodige barretjes, waar je kan genieten van biertjes, wijntjes en tapas. Er is zelfs een speciale vermouth bar, waar je verschillende soorten vermouth kan proberen onder het genot van wat manchego of jamon. Maar op zaterdag kijk je, je ogen uit omdat er dan ook tal van vrijgezellenfeesten zijn.


En na afloop natuurlijk weer lekker chillen bij ons bovenop die berg. Lekker nagenieten en verhalen delen met elkaar.
Voor nu geniet van jullie zondag en tot snel.