Zonnige zomerse zwoele heerlijke herfst


Ik ga jullie weer even bijpraten over wat onze belevenissen van de afgelopen periode. Want als het even kan gaan we op pad. Zo zijn we eindelijk eens naar Onil geweest een kleine twee weken gelden. Een dorpje wat meer landinwaarts op ongeveer 20 minuten rijden van Sax en bekend om het labyrint. Op een zaterdagmiddag reden we dus die kant op om ons eens te laten verrassen. De heenweg duurde wat langer omdat er wat verwarring ontstond tussen ons en de navigatie. Maar nadat we een vijftal keer braaf rechtsaf gingen en dus uiteindelijk weer op hetzelfde punt stonden, begrepen wat de dame bedoelde. En toen we weer op een lijn zaten met haar was het slechts enkele minuten en hadden we onze bestemming bereikt. In Spanje ( of in ieder geval onze regio) vind je veel picknick plekken, waar stenen huisjes staan die in het weekend geopend zijn en waar men dus kan BBQ-en. Want die stenen huisjes bestaan dus uit een BBQ gedeelte en vaak een gedeelte waar water is om alles af te wassen. En onze bestemming in Onil was dus dit stukje recreatiegebied, waar de Spanjaarden in het weekend samen komen om te genieten met elkaar. Er is een kleine speeltuin aanwezig en dus ook een heus labyrint, of doolhof zoals wij zouden zeggen. Een kruipdoor en sluipdoor van hoge rijen coniferen, met doodlopende paden die je uiteindelijk naar het hart van het labyrint brengen, mits je de juiste paden dus weet te vinden. Gelukkig werden wij goed geholpen door de Spaanse kids, die het helemaal niet raar vonden dat daar twee volwassen personen liepen die helemaal de weg kwijt waren. Dus nadat we het hart van het labyrint hadden gevonden, hebben we met wat hulp ook weer de uitgang gevonden en stonden dus voor het donker weer aan het begin van het doolhof. Wij vonden het zelf een leuke ervaring voelde ons weer kind en vinden deze plek zeker de moeite waard om te bezoeken met kinderen.

Maar naast het labyrint is er ook een prachtig aangelegde mediterrane tuin aanwezig, met prachtige bomen, struiken en bloeiende planten. Wat een leuke wandeling is en waar je prachtige foto’s kunt schieten. Mocht je nou geen zin hebben om van alles mee te slepen en zelf te gaan BBQ-en, geen stress er is ook een kiosk aanwezig. Waar men koele drankjes, ijsjes, snacks en homemade paella verkopen. Dus na een kleine tussenstop bij deze kiosk vervolgden wij onze weg weer, en besloten we Onil wat verder te verkennen. En wat stuitten wij daar op een bijzonder rariteitenkabinet. Een bar met de naam Por Fin, half buiten, half binnen met de meest bijzondere meubels die je maar bij elkaar kunt verzinnen. En de aankleding was niet het enige wat bijzonder was, ook de uitbater was een bijzonder figuur net als zijn klantenkring en muziek keuze. Wij hadden een mooi plekje gezocht aan een kleine bartafel met twee krukken en hadden zo goed zicht op alle mensen die het etablissement betraden en verlieten. Het is zeker een plek om nog eens te bezoeken, ga jij met ons mee dan?


Nieuwe plekken ontdekken is altijd leuk natuurlijk, en daar zijn we altijd wel naar opzoek. Maar als we dan eenmaal wat gevonden hebben wat ons bevalt, zijn we er niet meer weg te slaan ook. Echt geraakt waren we dan ook door het nieuws dat ons favoriete zaakje in Villena genoodzaakt was om haar deuren voor goed te sluiten. Want de mensen waren schatten, het eten heerlijk, de aankleding leuk en het pleintje heerlijk rustig. We hebben er samen vele leuke momenten beleefd, maar ook met veel van jullie hebben we heerlijke avonden beleefd bij Quitapesares. Dus zijn we nu druk bezig om weer zo’n tof stekkie te vinden in Villena. We hebben dus al een bezoekje gebracht aan de Argentijn en daar heerlijk gegeten, en ook hebben we een bezoekje gebracht aan een leuk quasi verborgen zaakje waar je dus heerlijk cocktails kunt drinken en eventueel ook wat kunt eten. Beide leuke plekken, waar we zeker nog eens zullen komen, al roept het nog niet hetzelfde gevoel op als ons huiskamer restaurant bij Luis en Mari. Maar we zullen vast weer een heerlijke plek tegenkomen waar we weer een hoop herinneringen gaan maken, en avonden die de boeken in gaan als legendarisch.


Het weer is nog steeds bijzonder goed, tot nu toe hebben we sinds medio september drie flinke buien gehad, alle drie na een stralende dag vol zonneschijn en begin van de avond ging het dan even een half uurtje tot uurtje los. Goed voor alle planten en bomen. En de komende tijd ziet het er echt prima uit volgens het weerbericht, we gaan zelfs nog de dertig graden aan tikken de komende week. Dus dat wordt weer de BBQ aansteken, misschien zelfs nog wel een dagje strand pakken.
We hebben ook twee feestdagen achter de rug in de maand oktober. Namelijk de dag van de Valenciaanse gemeenschap en de dag van Columbus. Op 9 en 12 oktober, twee verplichte vrije dagen waar winkels en bedrijven gesloten zijn. Negen oktober gingen we dus weer richting Onil, om te zien of de vintage market de moeite waard was. Er was ook een braderie, muziek en een plein waar later op de dag genoten kon worden van bier, wijn en tapas. De vintage market viel een beetje tegen maar het gezelschap was goed, en het voor ons onverwachte knalvuurwerk een spektakel. Op 12 oktober besloten we Alicante een bezoekje te brengen. Dit vanwege de Middeleeuwse markt die gehouden werd vanaf 8 oktober tot en met 12 oktober. Vlakbij de jachthaven stonden dus verschillende kramen met tal van snuisterijen en ook waren er volop eetkraampjes aanwezig en lange tafels met banken. Je kon het zo gek niet bedenken of het was te bestellen van cocktails, tot sangria en bier, pizza, worst, varken van het spit en ga zo maar door. Wij zijn voor een pizzaatje gegaan en een koude klets en hebben genoten van het bonte gezelschap aan mensen wat voorbij trok. En hebben een top middag beleefd.

Dit is wel het fijne aan nog steeds heerlijke temperaturen, maar niet meer bloedje heet. Het is de perfecte tijd van het jaar om er op uit te trekken en de omgeving te verkennen, er is altijd wel wat te beleven. Zo staat volgend weekend Novelda weer in het teken van de modernistische tijd, met tal van activiteiten verspreid over een aantal dagen. Hoe dat is? Daar ga ik je de volgende keer over vertellen. Voor nu nog een fijne zondagavond en tot snelLiefs,

Renata