Citytrip tip Cartegena

De laatste maand van het jaar alweer, wat gaat de tijd snel. Afgelopen week kon weer als vanouds onder grote belangstelling de kerstboom vol met lichtjes op de Plaza Cervantes in ons dorp worden ontstoken. Een gezellige tijd vol met mooie verlichting in de straten en tal van festiviteiten in de regio, zoals kerstmarkten en kerststallen en een hoop gezelligheid. En dan voor dat je het weet is het alweer januari en staan we aan het begin van weer een nieuw jaar.

Daarom even een throw back naar begin november toen wij weer op een heerlijke stedentrip zijn geweest, naar de stad Cartagena. Op ongeveer ander half uur rijden van ons stekkie sta je dus in de binnenstad van deze toffe stad. Waar wij echt een super gaaf appartementje hadden geboekt, in het centrum van de stad. Niet groot, aamr groot genoeg voor ons tweetjes. En het mooie was ook nog eens dat wij de mogelijkheid hadden de auto te parkeren in een parkeergarage op slechts 5 minuten lopen van ons appartement (dit zat dus bij de prijs in). De ligging van het appartement was echt ideaal, in een smal straatje waar alleen bestemmingsverkeer doorheen kwam en een goede tapasbar onder ons appartement. En binnen 30 seconden stonden we dus in het bruisende centrum.

Waar je, je ogen uitkijkt vanwege de meest prachtige gebouwen die je daar ziet. Wat een prachtige historische stad is dit! Het is goed terug te zien in de stad dat dit ooit en nog steeds een belangrijke havenplaats is voor Spanje. Maar naast belangrijke havenplaats, staat de stad ook bekend als militaire stad. Dit al van ouds her zelfs tot 200 jaar voor Christus tijdens de Punische oorlogen. Ook in de middeleeuwen bleef de stad een belangrijke militaire basis. De ligging is natuurlijk ook perfect, dichtbij bij een baai, de middellandse zee en omgeven door bergen. Zelfs vandaag de dag staat de stad er bekend om een van de belangrijkste basissen te zijn voor de Spaanse marine. Er is in de stad dan ook nog een militaire academie te vinden, deze is helaas niet toegankelijk voor publiek. Maar omringd door een hoge muur, ziet deze er vanaf de buitenkant al indrukwekkend uit.


In de stad vind je nog tal van overblijfselen uit de indrukwekkende historie die de stad kent, en welke zekerde moeite waard zijn te bezoeken als je daar bent. Zoals bijvoorbeeld het Romeinse amfitheather, welke in het centrum van de stad ligt en zeker de moeite waard is te bezoeken en je even terug te wanen in de tijd. Vanaf het amfitheather is de wandeling naar het kasteel van Cartegena niet zo heel ver, hoewel je ook met de lift omhoog zou kunnen. Het uitizcht is geweldig je kijkt aan de ene kant uit op de stad en de andere kant biedt uitzicht op de haven. In het verleden heeft het kasteel onder andere gefungeerd als gevangenis, maar ook als buskruitdepot.
De haven van Cartegena is een plek die cruiseschepen goed weten te vinden. De dag dat wij aankwamen zagen wij inderdaad een schip liggen, wat best al indrukwekkend was. Zo groot en zo hoog. Maar zaterdag wisten wij echt even niet wat wij meemaakten, maar liefst vijf cruiseschepen waren er te vinden in de haven. En mensenmassa’s vonden lopend hun weg naar het oude centrum. Echt bizar hoe dat wordt overspoeld door veelal Amerikanen met witte sportsokken, sandalen en grote fotocamera’s en bizarre zonnehoeden om zich te beschermen tegen het heerlijke november zonnetje. Om deze massa even te ontvluchten zijn wij even een zijstraatje ingedoken, om te genieten van een fijne plank met lokale delicatessen een lekker biertje en een koele verdejo. Op de achtergrond klonk fijne muziek. Want die week stond de stad ook in het teken van het jaarlijkse jazz festival, en buiten op een podium stond een heerlijke band te spelen.


De stad kent vele leuke barretjes waar je heerlijk kan genieten van Spaanse lekkernijen, waar wij ons dan ook tegoed aan hebben gedaan. Onze favoriet is de marinero, een soort soepstengelachtige ovale vorm met daarop heerlijke ensaladilla de rusa en om het af te maken een anjovis. Maar gehaktballetjes, kroketjes, sobrasada met geitenkaas en div. kaasplankjes mochten die dagen niet ontbreken tijdens onze stops.


Iets buiten de stad La Bateria de las Cenizas, je moet er dus wel even met de auto naar toe rijden. Dan volgt een wandeling over een kronkelend grindpad omhoog. Na deze best stevige wandeling bereik je de poort van Las Cenizas. Het is een verlaten militaircomplex gebouwd in 1931, waar twee mega grote kanonnen te zien zijn. Verder vind je op het terrein railsen waar karretjes overheen hebben gereden met munitie, munitiekamers, uitkijkposten e.d.. Ik vond het best indrukwekkend om te zien, en was blij te lezen dat deze kanonnen slechts 1 x zijn afgegaan en dat dit dus verder nooit is gebruikt. Maar de plek maakt het wel een ideaal uitkijkpunt met zicht over de Middellandse zee om de vijand per boot aan te zien komen. Nu staat dit dus leeg, maar is het wel uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Zeker de moeite waard om een bezoekje aan te brengen, de rit er naar toe is al super leuk.


Op de terugweg naar de stad hebben we nog even een stop gedaan om even heerlijk te lunchen met de zon op onze snoet. En niet zomaar op een plek, maar een hele leuke kleine baai Cala Cortina. Een kleine baai met een heerlijk zandstrandje en voldoen parkeergelegenheid zo op een novembermiddag. En daar zit restaurant Mares Brava, waar het tijdens de lunch dus megadruk is en je voor een hele redelijke prijs kan genieten van heerlijke visgerechten en Spaanse traditionele lekkernijen. Super lieve serveerster en echt heel fijn uitzicht zo op zee, waar je af en toe een schip de haven in ziet varen of vertrekken.


Dus zoals je begrijpt hebben wij heerlijk genoten en raden wij deze stad zeker aan voor een leuke citytrip. Lekker een nachtje of twee, drie die kant en genieten. Weet je nu ruim van te voren wanneer je dit gaan doen, is er nog iets leuks te beleven. Cartegena is namelijk de stad waar de likeur 43 wordt gemaakt. Je kan dus een tour boeken door de fabriek met uitleg hoe dit heerlijke drankje wordt gemaakt, met als afsluiter een lekkere proeverij. Nu was ons tripje een last minute besluit en was er helaas geen plekje vrij op de dagen dat wij er waren. Dus deze ervaring blijft nog even staan op mij wishlist. Als ik de reviews lees moet het echt een hele leuke ervaring zijn, dus ik zou zeggen doen. Als jij je reis op tijd plant, vergeet dan ook niet meteen deze likeur 43 experience te boeken. En geef ons ook even een seintje want na een paardagen citytrip kom je toch nog even chillen bij ons in het zwembad voordat jullie weer richting Nederland vertrekken. Even lekker bijkletsen en relaxen. Dat klinkt toch weer als een top idee voor 2023?


Maar laten we eerst genieten van de decembermaand, met de kerstboom, lichtjes en vrienden en familie. En heb je nog een cadeautip nodig? Dan is een weekendje El Capricho Sax onder de boom helemaal geen gek idee. De vertaling is niet voor niks aangenaam verrast, dat zal de ontvanger dan ook zeker zijn. Uiteraard ga je zelf ook mee 😜. Nu alweer zin in een hoop gezelligheid met jullie.


Tot snel, tot zons
Liefs