3,2,1 aftellen tot de fiëstas in Sax


Heel het dorp is in extase al weken merk je het aan alles, en dat is niet raar na twee jaar van afwezigheid. Het is nu echt de countdown naar een van de meest spectaculaire feesten van onze regio. Bijna elke week is er wel ergens in de regio Costa Blanca een dorp of een stad waarde o zo belangrijke diepgewortelde traditionele Moros y Cristianos feesten uitgebreid worden gevierd. Bij ons in Sax vinden deze feesten dus altijd begin februari plaats, maar vanwege Covid-19 konden die de laatste twee jaar dus niet door gaan.


En nu? Nou Papa Noel was met zijn arrenslee het dorp nog niet uit of 26 december vonden de eerste festiviteiten al plaats, in het kader van de weg naar de feesten begin februari. Uiteraard werden begin januari de drie koningen nog met open armen ontvangen, was er een parade en werden alle kindjes in de watten gelegd. Maar toen deze wijzen weer richting het zuiden vertrokken waar zij vandaan komen, hield het dorp niets meer tegen om zich helemaal op te maken voor het feest der feesten.


Op facebookgroepen ontstond een explosie naar vragen voor laarzen en kostuums in verschillende maten van de verschillende verenigingen. En werden er zat kostuums aangeboden in maatjes van kleine dreumesen die uit hun pakjes zijn gegroeid inmiddels. Niets, maar ook niets houdt de Sajeño’s en Sajeña’s tegen om vanaf 1 februari tot en met 5 februari te feesten 5 volle dagen. Vijf volle dagen staat ons dorp in het teken van het feest der feesten, en wat zullen die dit jaar bijzonder en vol emotie zijn na twee jaar afwezigheid.

Vijf dagen lang zal het dorp bol staan van de activiteiten zoals parades, bloemenoffers, processies, het nabootsen van gevechten tussen de Moren en de Christenen, heilige missen en heel veel eten en drinken in de verenigingsgebouwen. En uiteraard feesten tot in de late uurtjes/vroege ochtenden.


Dat deze feesten in elke stad of dorp op een ander moment wordt gevierd, komt omdat deze feesten samen hangen met de patroonheilige van deze stad of dorp. De patroonheilige van Sax is San Blas. Een naam die daarom in het dorp ook veel voorkomt bij mannen, die dus vernoemd zijn naar de patroonheilige van het dorp Sax, San Blas. Omdat deze feesten van groot cultureel belang zijn en men zo enorm trots is op deze feesten in elke gemeente in de Costa Blanca, vind men het ook leuk om daarmee landelijke en internationale belangstelling te krijgen. Daarom was afgelopen week een afvaardiging samen met de burgemeester van Sax te vinden op de grootste beurs in Madrid, namelijk FITUR. Deze beurs kan je misschien wel vergelijken met de vakantiebeurs die in Nederland wordt gehouden. Vol trots werd daar de afvaardiging gepresenteerd, om zo de bezoekers kennis te laten maken met deze geweldige feesten en bekendheid te krijgen voor ons dorp Sax.


Ondertussen was het in Sax zelf een drukte van belang, want de aanloop naar deze feesten mag natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. Daarom vond afgelopen vrijdag de vriendschappelijke, maar uiterst belangrijke wedstrijd plaats onder de verenigingen, wie de beste Gachamigas kan maken. Een zeer lokaal gerecht waar men heel trots op is een rond belangrijke momenten altijd wordt klaargemaakt om samen van te genieten. Onze buurman maakt dit gerecht bijna jaarlijks voor ons, het bestaat uit knoflook, bloem, water, zout en olijfolie. Deze ingrediënten worden in een speciale pan op houtvuur tot een perfecte massa bereid. Onder grote belangstelling zag iedereen dat de grote winnaar Comparsa de Turcos was. Een prestatie om trots op te zijn.


Met prachtige verlichting welke in de straten hangt, iedereen die hier mega veel zin in heeft is het nu echt nog een kwestie van aftellen. Geen Covid, niets dat roet in het eten kan gooien de feesten gaan door! De straten zullen van 1 februari tot en met 5 februari gevuld worden met parades, muziek, buskruit, vuurwerk, bont geklede mensen die trots zijn op hun dorp en de vereniging waar zij bij aangesloten zijn. En vol passie deze vijf dagen het feest vieren welke zij zo gemist hebben. Voor nu moeten jullie het doen met wat foto’s uit de oude doos, maar ik beloof jullie dat er zeker beelden voorbij gaan komen zodra het los barst in Sax.


Wil je erbij zijn? Boek dan een ticket en dan maak ik een bed voor je op. Zou je een van deze feesten weleens mee willen maken, maar is 1 februari te kort dag? Wat dacht je dan van mei in bijvoorbeeld Biar, Petrer of Salinas op slecht 10 minuutjes rijden van ons. Of Elda in juni, Novelda en Villajoiosa in juli of september in Villena. Wil je meer informatie hierover? Neem dan contact met ons op zodat wij al je vragen kunnen beantwoorden. Wij zijn te bereiken via info@elcaprichosax.com . Zin in een voorproefje? Neem dan een kijkje en volg deze link https://fb.watch/icGCwTOLUJ/. En geniet van een compilatie gemaakt door de Comparsa Turcos.


Tot ziens, tot zons

Liefs,
Renata