Van fase 0 naar fase 1

Een hele goedemorgen allemaal. Het beloofd weer een heerlijke dag te worden hier, dus daar gaan we weer maximaal van genieten. Vanmorgen al de keuken ingedoken en een heerlijke verse bolognese saus staat op het gasfornuis te pruttelen zodat de smaken lekker in kunnen trekken en wij vanavond dus lekker genieten van een lekker bord pasta met homemade saus. Na het eten is het dan weer tijd voor een rondje door de campo, want sinds we vanaf 2 mei de mogelijkheid hebben om samen een lekkere wandeling te maken tot een straal van 1 kilometer van ons huis maken we daar ook gretig gebruik van.

Zaterdag was weer een spannende dag, want dan zou bekend worden of wij eventueel van fase nul naar fase 1 zouden gaan. Wij lezen dagelijks wel de cijfers van Elda hospital, waar wij onder vallen, en die zijn positief maar dat zegt niet altijd wat. Er is binnen de communidad Valencia besloten deze niet op te delen in de drie provincies, maar in de gezondheidsdistricten die er zijn binnen de communidad Valencia. En zo is het dus dat een aantal gezondheidsdistricten in fase nul blijven omdat het aantal besmettingen te hoog is of dat er nog teveel mensen in het ziekenhuis liggen. Hoewel de cijfers echt wel positief zijn er komen minder gevallen bij, en er bijvoorbeeld in de provincie Alicante (onze provincie) al 2 dagen geen sterfgevallen zijn door het virus, maar voorzichtigheid voor alles dus.

Het gezondheidsdistrict Elda waar wij dus onder vallen, gaat vanaf naar fase 1. Binnen dat gebied mogen wij ons dus weer wat vrijer bewegen, hoewel de tijdsloten voor bijvoorbeeld wandelen en sporten van kracht blijven en dit nog steeds tussen 06.00-10.00 en 20.00-23.00 plaats moet vinden en slechts 1 x per dag is toegestaan. Maar wat er dan wel gaat veranderen? Ik ga het eens even voor je op een rijtje zetten
• Kleine bedrijven (tot 400m2) mogen weer open en klanten ontvangen onder de geldende veiligheidsmaatregelen.
• Sociale bijeenkomsten mogen weer plaatsvinden bij iemand thuis of op een terras tot maximaal 10 personen ook hier weer alle veiligheidsmaatregelen in acht nemen.
• Café en restaurants mogen hun terras weer open stellen tot 50% van de normale capaciteit, ook hier weer dienen alle maatregelen in acht worden genomen.
• Markten mogen weer wel alleen voor het aanbieden van eerste levensbehoefte, dus nog geen kleding, schoenen etc.
• Kerken mogen weer hun diensten draaien maar slechts met 30% van de normale capaciteit.
• Culturele evenementen mogen plaats vinden, binnen tot maximaal 30 personen. Tot 200 personen mogen deze evenementen buiten worden gehouden.
• Musea mogen open maar ook slechts 30% van de normale capaciteit is toegestaan.
Ongetwijfeld ben ik nog een paar punten vergeten, maar dan hebben jullie een idee, wat er zoal onder fase 1 valt. Deze fase blijft nu twee weken van kracht, na twee weken wordt er gekeken of wij nog langer in fase 1 blijven, misschien terug gaan naar fase 0 of (hopelijk) door mogen naar de volgende fase. Maar dat is de komende tijd allemaal even afwachten, we zijn in ieder geval al lang blij dat we weer een stapje verder zijn. Deze periode geeft ons de ruimte om wat dingen aan te kopen zodat we wat verder kunnen met klussen in en rond het huis. Ook moet onze auto worden gekeurd, want de ITV is al een tijdje verlopen, maar vanwege de noodtoestand was dat niet mogelijk. Het is de bedoeling dat het autokeuringsstation vanaf maandag weer open is, dus we gaan een poging ondernemen de komende twee weken.

Zoals ik al een paar weken aangeef zijn we ook lekker aan de klus. Zo is en wordt er ijverig geschilderd, muurtjes gebouwd in de tuin met stenen van het land, stekkies worden gepoot. Nu hebben wij ook al een paar jaar een stapel pallets liggen om daar “wat leuks” mee te doen. En eigenlijk kwam dat er maar niet van, er is altijd wel een goed excuus om deze te laten liggen waar ze liggen. Maar nu in deze situatie toch maar eens op Pinterest gekeken voor wat leuke ideeën. En gevonden uiteraard, dus aan de klus deze week. Dat viel nog niet mee, want de pallets die we hebben liggen zijn natuurlijk niet gelijk en hebben allerlei afmetingen. Maar met een beetje creatief zagen, passen en meten hebben we het voor elkaar hoor! En staat er vanaf nu dus een leuk houten bankje (vinden wij zelf 😉 )bij de jeu de boule waar je netjes kan wachten op je beurt. Ik had ook nog wat leuke kussentjes liggen en een stuk schuimrubber waar ik met een vrolijk blauw stofje een lekker zitting van heb gemaakt, zodat je nog prinsheerlijk zit ook.

Wat ons komende week gaat brengen wordt spannend, maar ik ga jullie weer op de hoogte houden. Wat er in ieder geval op het programma staat is een homemade Oreo Tiramisu. Echt bij het zien van de afbeelding liep het water mij in de mond dus de ingrediënten staan al op mijn boodschappenlijstje. Ook al heeft het natuurlijk helemaal niets meer te maken met een originele tiramisu, behalve de lange vingers en de mascarpone. Dat mag de pret allemaal niet drukken, de afbeelding trok mijn aandacht en ik ben benieuwd of hij net zo lekker is als dat hij er uit ziet, ik laat het jullie weten.

Ik wens jullie allemaal weer een fijne dag en een mooie week.
Tot snel
Veel liefs Renata

Deze slideshow vereist JavaScript.