Op een mooie pinksterdag

Goedemorgen allemaal een dagje later dan gepland, maar hier is die dan weer mijn wekelijkse update over hoe het leven hier gaat. Terwijl de meeste van jullie genieten van een heerlijk lang weekend gaat het gewone leven hier gewoon door. Want gek genoeg kent Spanje vele nationale, regionale en zelfs lokale feestdagen maar Hemelvaart en Pinksteren staan niet in dat rijtje. Maar dat is helemaal niet erg, want zoals ik al schreef gaat het gewone hier gewoon door. En na 8 weken Lock down is dat natuurlijk alweer bijzonder genoeg. Wij beginnen deze week dan ook weer goed want vandaag 1 juni gaan we met de gehele communidad Valencia over naar fase 2 van het 4 stappenplan naar het “nieuwe normaal”. Dus de markt wordt weer uitgebreid met zijn kramen, de grotere doe- het-zelf zaken mogen weer open, warenhuizen en grote ketens zoals Zara en Mango kunnen hun deuren weer openen. Wel is daar maar 30% aan winkelend publiek toegestaan in deze fase. Ook bars en restaurants mogen weer hun tafels binnen gebruiken, maar ook daar is de regel 30% van de normale bezetting. Je mag weer met meer mensen bij elkaar komen, zwembaden gaan open en de meeste stranden in onze omgeving zijn weer toegankelijk om lekker te zonnebaden hoewel daar ook bepaalde regels gelden en deze per gemeente kunnen verschillen. Als alles goed blijft gaan, gaan wij dus per 15 juni over naar de laatste fase en zal rond 23 juni heel Spanje zich in fase 3 bevinden, wat inhoud dat men weer vrij is om door het land te reizen zonder noodzakelijk doel.


Het dorp begint ook steeds meer te leven, meer en meer terrassen zijn er te zien en die zitten ook gezellig vol. Om er voor te zorgen dat er voldoende afstand gehouden kan worden heeft de gemeente besloten bepaalde straten gedeeltelijk of helemaal af te sluiten. Zodat de uitbaters van deze zaakjes de ruimte hebben om de tafels ruim uit elkaar te zetten, en hebben zij tevens de toestemming van de gemeente om de komende maanden hun terrassen wat groter te maken dan normaal het geval is. Dus waar normaal maar drie tafels te vinden zijn is nu dus de straat afgesloten en staan er dus 6 tafels. Zo kan iedereen dus op gepaste afstand genieten van een koffie, biertje of wijntje met tapas, broodje of maaltijd. De enorme wachtrij bij de supermarkt is ook verdwenen (of ik kom ineens op het juiste moment) en mijn favoriete ijszaak is weer open, al moet ik bekennen ik heb nog niet in de rij gestaan voor een lekker ijsje. Iedereen is blij elkaar weer te zien elleboogstootjes worden uitgedeeld, zelfs af en toe een knuffel. Iedereen is opgelucht en blij dat het normale leven weer langzaam terug komt. Afgelopen week heeft de communidad Valencia ook cijfers gepubliceerd over het aantal personen wie positief zijn getest en het aantal mensen dat is overleden aan Covid-19 binnen de communidad Valencia. In onze gemeente Sax zijn er maar 14 mensen positief getest en zijn er 3 personen overleden aan de gevolgen van het virus. Alle drie de personen waren boven de 80 en hadden onderliggende gezondheidsproblemen, wat het natuurlijk niet minder erg maakt voor deze personen en hun familie. Maar al met al geen slechte cijfers voor een gemeente met ongeveer 9.500 inwoners. Ook gaan de cijfers in heel Spanje de goede kant op en overlijden er de laatste dagen tussen de 2 a 4 personen en komen er dagelijks steeds minder ziekenhuisopnames bij. Hartstikke mooie berichten dus. Deze week gaat premier Pedro Sanchez voor de laatste verlenging van de noodtoestand, deze zal dan aflopen rond 22 juni. Dat is de periode dat heel Spanje zich weer vrij mag bewegen door het land.


Verder zijn wij deze week weer lekker bezig geweest hier. De schaduwdoeken hangen weer want de temperaturen stijgen deze week naar 33 graden dus een schaduwplek is zeer welkom. Omdat de nachten ook weer lekker worden en we dus tot laat buiten zitten zijn we ook weer druk in de weer geweest met solar verlichting. Ik zal daar deze week wat foto’s van maken dan kunnen jullie zien hoe gezellig dat allemaal staat.
En uiteraard was het weer tijd om te ontspannen. Dus afgelopen vrijdagmiddag gingen we al borrelend het weekend in lekker met eigen gemaakt brood en wat homemade smeersels. Zoals olijven tapenade, pittige fetadip, aioli en een lekkere kruidenboter was het dus genieten. Deze winter heb ik een aantal heerlijke flessen cadeau gehad van mijn lieve collega’s bij Deltawines. Een daarvan was no ghost in a bottle en dan de herbal delight. Wat dat is? Nou dat is echt een super lekker drankje, namelijk een alcoholvrije Gin. Dus mijn favoriete Gin glas gevuld met wat ijs en wat Herbal Delight en deze gevuld met een lekkere roze tonic Hibiscus van Schweppes. Echt wat een geweldige combinatie! Kruidig, sterk en fris en echt een lekkere bite, een echte aanrader als je alcohol vrij wilt zijn, maar wel een beetje klaar bent met water, spa rood of frisdrank. Neem een kijkje of de facebookpagina van La Source om te zien waar je deze kunt kopen of bestellen. Ik zag een leuk pakket voorbij komen met 3 mini’s in een doos. Super natuurlijk om uit te proberen. Ik zeg doen, daar krijg je geen spijt van misschien nog wel lekkerder dan een Gin met alchohol. 
Deze week gaan wij weer vrolijk verder met de laatste verfklussen en rommelen we verder een beetje aan. De temperaturen worden te hoog, dus het wordt tijd om het wat rustiger aan te doen. Misschien gaan we een kijkje nemen deze week op een van de stranden bij ons in de buurt, en dan vertel ik jullie uiteraard hoe dat was. Geniet van jullie zonnige pinksterdag en tot gauw.

Dikke kus,
Renata

Deze slideshow vereist JavaScript.