Je hebt er maanden lang naar uitgekeken

Afgelopen maandag was het dan zover de Communidad Valencia ging over naar fase 2. Er mocht weer wat meer. Bijvoorbeeld theaters en bioscopen mochten weer open met maximaal 50% van de normale capaciteit. Sportcomplexen mogen weer open en ook fitnesscentra hebben hun deuren weer geopend, wel op afspraak zodat men er zeker van is dat er maar 30% van de normale capaciteit binnen is. Ook zijn vanaf deze week zwembaden en stranden weer geopend. Ook hier gelden regels die per gemeente kunnen verschillen. Zo hebben bijvoorbeeld Torrevieja en Benidorm besloten de stranden nog even gesloten te houden voor publiek en deze pas vanaf 15 juni toegankelijk te maken voor zonaanbidders. El Campello is wel een van de gemeentes die haar stranden weer open heeft voor publiek.

En dat vonden wij dus super goed nieuws, want El Campello heeft buiten het grote en brede zandstrand dus vele leuke kleine baaitjes. Soms zijn dat kleine zandstrandjes en soms zijn dat kiezelstranden met een rotsachtige zee. En laat ons leuke kleine rotsachtige baaitje nou precies in de gemeente El Campello liggen. Dus afgelopen woensdag toen het kwik de dertig graden aan tikte besloten wij dat het tijd werd ons weer eens wat verder te verplaatsen en eens een kijkje te nemen hoe het leven buiten Sax zou zijn. Dus twee zonnebedjes, parasol, zonnebrand, badlakens en een koelbox met verfrissende drankjes en lekker wraps gingen de auto in, en wij op pad richting kust. Via Castella richting El Campello, een mooie route met prachtig bloeiende gele brem in de tussenberm en gewoon een gaaf landschap waar je doorheen rijdt, kwamen wij na zo’n 35 minuten aan bij onze kleine baai. Zou die inderdaad open zijn? Jahoor de linten van Policia Local wapperden nog wat aan de houten palen, maar waren wel door, dus wij mochten het strand op. Nou is het daar nooit druk en komen er alleen maar lokalen Spanjaarden (vandaar ons favoriete baaitje) maar samen met nog 6 andere badgasten was social distancing dus totaal geen probleem. Een mooi plekje hebben we uitgezocht om onze parasol en stoeltjes neer te zetten en weg te dromen bij het geluid van de golven het oneindige zicht over de zee en de prachtig blauwe lucht. Genieten van het geklungel van een stelletje dat met een kajak aan een tochtje op de best woeste zee ging beginnen. Het was heel herkenbaar alsof ik naar mijzelf zat te kijken. De peddels gingen totaal niet synchroon door het water, en de dame wist een rotonde op zee te nemen. Genieten van het geklungel sloeg toch een beetje om in bezorgdheid, want de zee was best woest en het zag er naar uit dat het de eerste keer was dat het stelletje aan zo’n avontuur begon. Uiteindelijk werd onze aandacht weer op wat anders gefocust en waren we het stel even vergeten, waarna zij totaal verdwenen bleken. Wat hadden wij gemist, waren ze omgeslagen, hadden ze het gered tot aan de punt en daar omheen gekajakt? We zagen niets drijven dus zijn we maar van het laatste uit gegaan. Ach we hadden onze wraps en koude drankjes wij vermaakten ons prima. Tegen vijf uur liep het strandje zoals gewoonlijk weer wat voller met mensen uit de buurt, en was het genieten van de kids die vallen plaatsten met lege plastic flessen tussen de rotsen om op die manier vissen te vangen. Vaders die in de branding samen met hun koters stenen optillen om zo krabben te zoeken en deze vol enthousiast aan moeders te laten zien. En ineens uit het niet kwam daar 4 uur later een kajak aan! Nee toch, ja echt hij was het echt. Wederom was het alsof ik naar mijzelf zat te kijken, en had het stel van plek gewisseld, de dame zat nu niet voorin, maar achter haar man. De beste man zat zich helemaal suf te peddelen en de dame zat met haar armen over elkaar helemaal klaar met dit avontuur. Maar gelukkig voor haar (en hem waarschijnlijk ook) was het einde nabij en was de auto in zicht. Nog slechts een paar meters voordat, dat ding uit het water kon en ingeladen kon worden. Dus mocht je nog interesse hebben in een kajak? Neem even een kijkje op marktplaats het zou mij namelijk niet verbazen dat deze na dit ene avontuur te koop wordt aangebonden. Tegen elk aannemelijk aanbod, zo goed als nieuw, slechts een keer gebruikt.De koelbox was inmiddels leeg, en wij bruinverbrand. Dus tijd om de boel op te breken en weer langzaam af te zakken richting Sax. En wat gezellig is het hier met al die terrassen echt elke dag bommetje vol. En maak je geen zorgen, niemand zit hutje mutje op elkaar. Want zoals ik al eerder aangaf in mijn vorige blog, zijn straten geheel of gedeeltelijk afgezet. Ruimte dus voor voldoende tafels, met voldoende afstand. En daar wordt met veel plezier van gebruikt of het nou maandag is, woensdag of zaterdag. Echt elke dag zit alles gewoon vol, support your local is hier niet tegen dovemans oren gezegd. Gelukkig was er nog een tafeltje vrij bij Chito’s en was het genieten van een tinto de verano en een koud biertje met patatas brava, queso frito en ensaladilla boca de mar. Voor nog geen vijfentwintig euro totaal hebben wij samen heerlijk zitten smikkelen en dat ruim weggespoeld voordat we de laatste 2 kilometer naar huis af moesten leggen, zodat de aftersun gesmeerd kon worden. Echt een heerlijke dag was het en zo fijn dat na al die weken onze bewegingsvrijheid steeds wat groter wordt.Het gaat nog steeds super qua besmettingen en ziekenhuisopnames, de cijfers blijven omlaag gaan, en er waren zelfs een aantal dagen op rij zelfs geen personen overleden aan COVID-19. Aanstaande maandag bevind bijna de helft van Spanje zich in fase 3, en half juni zal heel Spanje zich in deze laatste fase bevinden. Wanneer er weer gevlogen mag worden om te genieten van wat Spaanse zonnestralen is nog steeds niet officieel bevestigd. Er wordt steeds gesproken over 1 juli, maar of dat de definitieve datum is, is nog niet helemaal duidelijk, hopelijk komt daar aankomende week wat meer zekerheid over. Heb je vragen over wat nu wel of niet mag hier in Spanje, mag je ons altijd een berichtje sturen. Wij zullen jullie vragen zo snel en zo goed mogelijk proberen te antwoorden. We hebben er zin in jullie weer te zien, om heerlijk herinneringen op te halen en samen nieuwe herinneringen te maken. Samen te eten en samen te proosten.

Hasta pronto lieve mensen,
Dikke kus,
Renata

Deze slideshow vereist JavaScript.