Fase 3, einde van de noodtoestand en grenzen die open gaan

Wat een heerlijke zondag is het, de zon schijnt, de vogels fluiten en alles staat zo mooi te bloeien. De oleanders, rozen, de hibiscus en zelfs de cactus geeft haar eerste bloemen en heeft nog een groot aantal knoppen. Het staat er echt zo prachtig bij allemaal! Deze zondag kwam ook het goede nieuws naar buiten dat Spanje de grenzen voor EU-burgers gaat openen op 21 juni. Dit is gelijk aan de datum dat de noodtoestand wordt opgeheven in Spanje en de Spanjaarden ook weer vrij door het land mogen reizen. Vanaf maandag gaat de communidad Valencia fase 3 in. Er mag dan weer wat meer, zoals dat wij ons door de hele communidad Valencia mogen verplaatsen in plaats van alleen in de provincie Alicante. Verder mogen bars en restaurants hun capaciteit uitbreiden naar 75%, mag men weer aan de bar staan en gaan discotheken en clubs weer open, alleen mag daar nog niet worden gedanst. Als de grenzen open gaan vervalt ook de verplichting eerst 14 dagen in quarantaine te verblijven, alleen dient men nog 1,5 meter afstand te houden en is het dragen van mondkapjes verplicht in openbaar vervoer, winkels en op straat als deze afstand niet kan worden gegarandeerd. Maar onze ervaring is dat het leven best alweer aardig normaal is, en dat de afstand best goed bewaard kan blijven op straat en het dragen van een mondkapje heel erg meevalt in de winkels, en al snel een gewoonte wordt. Wel een gewoonte waar wij uiteraard net als velen zo snel mogelijk ook weer afscheid van zouden willen nemen. Maar het is even niet anders, in de regio bevinden zich al een tijdje geen patiënten meer die het virus hadden, en nieuwe gevallen zijn er ook al weken niet.


Enige tijd geleden hadden wij al een leuk klein strandje in El Campello bezocht om te ervaren hoe het zou zijn in het nieuwe normaal. Nou dat beviel ons prima, niet te druk en heerlijk genieten. Aankomende week gaan wij weer lekker op pad om de wat grotere stranden te checken. Hoe leuk en relaxt zijn de grotere stranden en wat zijn de regels daar. Bijvoorbeeld in Benidorm is men bezig vakken van 4×4 te maken voor 2 personen zodat afstand bewaard kan worden. Daar is een hoop (negatief) commentaar op, maar eigenlijk zou men heel blij moeten zijn. Want hoe lang is het geleden dat je zoveel ruimte op het strand van Benidorm hebt gehad? Dan ga je misschien wel terug naar de jaren 60. Dus in plaats van deze hele crisis negatief te beleven, is het misschien wel een idee juist de positieve kant hiervan te zien. Nou staat Benidorm niet op ons lijstje om te bezoeken, niet echt onze favoriet. Maar misschien juist in deze periode van nieuwe normaal een must, omdat het waarschijnlijk minder druk is dan de afgelopen decennia.


Morgen is het voor ons sowieso een begin van een nieuw tijdperk, want als alles goed is wordt onze nieuwe bosmaaier bezorgt. Wat een geschenk zou dat zijn zeg! Nooit meer op ambachtelijke wijze grasveldjes en onkruid wegknippen. Hoe dat er op ambachtelijke wijze uitzag? Nou denk aan een kussentje onder je knieën, heggenschaar of snoeischaar in je hand en knippen maar met de zon op je bol. Want nadat wij onze old fashion metalen handmaaier ooit hadden uitgeleend, en er werd medegedeeld dat het wel een oud ding was en dat hij kapot was, hebben wij nooit de moeite genomen iets nieuws aan te schaffen. Maar omdat dit toch wel erg primitief was allemaal, hebben we maar besloten er een paar euro aan uit te geven. Wat zal dat een verademing zijn zeg, nu al zin in!


Uiteraard was het ook weer volop genieten deze week van onze heerlijke plek, en hebben wij besloten de vrijdagmiddag borrel een dag te verplaatsen. En dus donderdag het weekend al in te luiden. Eerst ’s morgens de keuken in gedoken om weer wat lekkere hapjes en smeersels te maken. Een beetje een mix van Nederlands en Spaans. Zo kwamen er uit die keuken dus heerlijke kleine saucijzenbroodjes, gevulde eitjes, Ensaladilla de rusa, Ensaladilla boca de mar, en een mini hamburger met wat patatas brava. En uiteraard homemade brood met lekkere ailoli en verschillende tapenades. Dat samen met koude biertjes en witte wijntjes was dat dus een heel goed begin van het weekend.


De avonden zijn heerlijk dus dat was tot laat in de avond genieten, het ziet er dan ook sprookjesachtig uit allemaal. Want we hebben weer o zo leuke solar op het terrein. In de bomen, leuke fakkels en lantaarntjes, lampionnen. Het ziet er echt top uit! Ik wilde dit vast leggen op foto, maar helaas komt het effect van de werkelijkheid niet goed over op de foto. Dus er zit niets anders op dan het zelf te komen beleven en je mening er over te geven. Want hé het kan natuurlijk weer vanaf 21 juni. Ook ben ik weer verschrikkelijk ingemaakt tijdens een potje darten, dus ga ik maar even stiekem oefenen, zodat ik misschien tijdens de volgende borrel een keer de winnaar kan zijn.
Jullie zijn weer een beetje op de hoogte van het wel en wee bij El Capricho, geniet nog van jullie vrije zondag. Ik ga mij lekker verplaatsen van laptop, naar ligbedje en even van de zon genieten. Vanavond staat er weer een wandeling door de campo op de planning om zo die quarantaine kilo’s een beetje kwijt te raken. En mandag begint er weer een nieuwe week, waar wij de hand gaan leggen aan de laatste klussen. Hopelijk komt buiten onze bosmaaier, ook eindelijk de pot met verf welke inmiddels 4 weken geleden is besteld eens binnen, zodat wij die laatste grote verfklus ook kunnen afvinken op onze to do list.

Zonnige zomer groetjes uit Sax,

Renata

Deze slideshow vereist JavaScript.