zwemmen, zonnen en zand tussen je tenen

Hallo allemaal het is even een weekje stil geweest maar daar ben ik weer om jullie mee te nemen naar onze heerlijke stek El Capricho Sax en onze belevingen in en rondom onze stek. Het is warm en zomers en daar hebben wij ons de afgelopen tijd helemaal op aangepast, vandaar dat er dus afgelopen week geen blog verscheen. Maar na wat bezorgde mailtjes en WhatsApps dacht ik het wordt weer tijd voor een update. Want het blijkt dat er nogal verontrustende berichten in de Nederlandse media naar buiten komen als het gaat om Corona en Spanje. En er zijn inderdaad twee gebieden in Spanje waar een redelijke uitbraak is geweest. Een daarvan ligt in Catalonië en de andere in Galicië. Tijdens de fruitoogst in een van de gebieden waar arbeidsmigranten onder niet de beste omstandigheden hun werk doen is dus Covid-19 geconstateerd en een familiebijeenkomst in het andere gebied waarbij mensen positief getest zijn op Covid-19. Naar wat ik begrijp hebben de meeste milde klachten en zijn er geen ziekenhuisopnames nodig geweest. Maar safety for all, dus zitten deze personen in quarantaine en mogen er geen mensen het gebied in of uit indien dit niet noodzakelijk is om zo verdere verspreiding tegen te gaan.. Hier in de regio valt het echt nog steeds heel erg mee gelukkig, en laten we dat ook zo houden. In de laatste updates is te lezen dat ons gezondheidsgebied (200.000 personen) de laatste 2 weken geen nieuwe gevallen heeft en dat er in de gehele Comunidad Valencia in de afgelopen periode 20 positief geteste gevallen zijn geweest. Wel is er sinds zaterdag 18 juli in navolging van een aantal andere autonome regio’s de mondkapjesplicht van kracht. Eigenlijk is daarin niet veel verandert want in winkels, openbare ruimtes, markten en openbaar vervoer was dit al verplicht. Maar als je op straat 1,5 meter afstand kon houden was dit niet nodig. Vanaf zaterdag de 18de juli is dit dus wel verplicht. Maar op stranden, tijdens zwemmen, sporten en wandelen in de campo is die plicht dus niet, en kan je gewoon vrij bewegen zonder mondkapje. Ook op het terras kan je gewoon zitten voor een drankje of een hapje zonder mondkapje. Ga je naar het toilet of even afrekenen? Ja dan moet je hem even opzetten. Okay ik ben zelf ook nog steeds geen fan, maar het went snel en de tijd dat je per dag met zo’n kapje oploopt zijn te verwaarlozen.


De afgelopen tijd hebben wij weer heerlijk genoten in het nieuwe normaal. Wat we dan zoal gedaan hebben? Nou heerlijke siësta’s gehouden in de schaduw. Lekker in de hangmat of op de loungebank. Baantjes getrokken in het zwembad, om daarna even uit te rusten van die inspanning al dobberend op een luchtbed. Genoten van lekkere homemade tapas. Je kent het wel albondigas, tortilla de patatas, kleine chorizo worstjes en lekkere aioli en tapenades op eigen gemaakt brood met olijven en zongedroogde tomaten. Maar ook weer een lekkere schnitzel met de beste homemade zigeunersaus (vind ik zelf dan) en ik heb weer wat nieuws uitgeprobeerd. Namelijk kip in het pannetje, lekker marineren en dan laten sudderen in een romige saus en een beetje pittig. Goed gelukt en heerlijk met rijst en een salade. We hebben genoten dat kan ik je wel vertellen. Echt zo’n gerecht dat je nog een keer opschept, maar dan eigenlijk ontploft en de hele avond niets anders kan dan lui onderuitgezakt netflixen en spijt hebben van die tweede portie.


Maar we zijn ook weer op pad geweest. Want onze vrienden Joanquina en JuanCarlos hebben dus een nieuwe zaak in Elda. Jullie kennen ze vast wel van Restaurante Polideportivo waar je DE lekkerste patatas bravas kon eten. Afgelopen september was het dus de laatste keer dat we daar van konden genieten. Maar gelukkig sinds begin juli is hun nieuwe restaurant Rincon Juanki geopend in Elda en zijn wij natuurlijk langs geweest voor een koud biertje, een bord Jamon Iberico en Manchego kaas en uiteraard DE lekkerste patatas bravas weer besteld. Een mooie zaak waar je weer heerlijk kan eten, echt een aanrader wat ons betreft als je opzoek bent naar traditionele Spaanse gerechten met liefde klaar gemaakt.
Verder hebben wij ook van de heerlijke warme en zwoele zomeravonden genoten op onze stek. Omringd door de sfeervolle solar verlichting, muziekje erbij, gezellige verhalen, potje darten zo af en toe, wijntje biertje. Kortom genieten in hoofdetters, dat er nog maar veel meer van dat soort avonden mogen komen de komende maanden.


Wij zijn ook weer lekker op pad geweest om weer even te onderzoeken hoe het er nou aan toe gaat op het strand. Het is weer Villajoyosa geworden, een aantal weken geleden hebben we daar ook al een heerlijke stranddag beleefd en het werd tijd voor een herhaling. Rond twee uur vertrokken we richting strand en benieuwd hoe druk het er nu zou zijn. De eerste keer was namelijk net na het moment dat men weer vrij mocht reizen door Spanje maar volgens mij nog zonder toeristen van buiten Spanje. En wat was het relaxt! Het is ook best een lang en breed strand maar er is zoveel ruimte om een lekker plekje te zoeken in de zon. Dus dat hebben we dan maar gedaan, stoeltjes in het zand, handdoekje er op en zitten. Normaliter staan er ook een aantal rijen ligbedden deze waren er de afgelopen keer niet en dit maal ook niet. Wij gaan ervan uit dat er dus deze zomer geen mogelijkheid is tot huren van ligbedjes of parasols. Altijd handig om te weten toch? En hoe groot is de kans dat je dan je buurtjes voorbij ziet lopen? Helemaal leuk die schoven ook even aan en het was een heerlijke middag. De zee is van perfecte temperatuur en de golven waren gaaf. Zon, zee en zand tussen je tenen, je kan mij bijna niet blijer maken.


Zaterdag waren we alweer vroeg in de veren. Want…..marktdag in Elda. Een leuke grote markt die nu verplaatst is zodat de paden breed genoeg zijn voor het aantal bezoekers. Twee weken geleden had ik namelijk een super leuk tasje gezien, maar deze werd net voor mijn neus weggekaapt. Dus zaterdag ben ik voor de herkansing gegaan, daarna nog even de markthal in voor wat BBQ vlees voor ’s avonds, wat leuke kledingwinkeltjes in en uit want de sale is begonnen. Om de ochtend gezellig af te sluiten op een van de vele terrassen op de plaza mayor van Elda. Daar even lekker genieten van een latino en een biertje met een tapa, voordat we saampjes weer richting huis gingen.
Dus zoals jullie kunnen lezen hebben wij ons weer opperbest vermaakt de afgelopen twee weken, en gaan we er nog een paar mooie gezellige zomerse weken aan vast plakken. Waar wij volop gaan genieten op ons stekkie en er nog een paar leuke uitstapjes gepland staan. Zo willen wij Alicante eens bekijken in het nieuwe normaal en een middagje strand. Dat zal Arenales del sol worden, even kijken hoe het er daar aan toe gaat. Is het druk, ligbedjes, speciale vakken etc. etc. Dus daar ga ik jullie volgende week meer over vertellen.
Dank jullie wel voor alle lieve bezorgde berichtjes, maar zo als jullie kunnen lezen gaat het hartstikke goed hier en wij hopen dat, dat ook zo blijft gaan. En dan zien wij een aantal van jullie snel zodat we er samen een leuke maar verantwoorde tijd van kunnen maken.

Een zonnig elleboogstootje uit Sax
Renata

Deze slideshow vereist JavaScript.