Wijnen, wijnen, wijnen, verse vijgen en zand aan mijn tenen

Hi daar ben ik weer, het was even stil maar ik ga jullie weer meenemen in al onze belevenissen van de afgelopen twee weken. We hebben ons helemaal aangepast aan de temperatuur en doen het rustig aan. Maar ik hoef jullie niet te vertellen dat, dat het beste is als het kwik boven de 35 graden komt. Want ook jullie kunnen genieten van een heuse hittegolf, al is de ergste hitte voorbij geloof ik. Hier trekken wij die lekkere zomerse hitte nog even door hoor, al hadden wij ook net als in Nederland afgelopen woensdag even een verfrissende bui van een kleine 10 minuutjes, maar na regen komt zonneschijn en hebben wij de avond nog heerlijk buiten doorgebracht. Doordat de temperatuur na dit buitje wel wat lager was, was dit een goede reden om de wandelschoenen weer eens aan te trekken en een rondje door de campo te lopen zo na het avondeten. Gelukkig was de dag na deze bui de lucht weer strak blauw en scheen de zon weer uitbundig. En was het tijd om tijdens het ochtend rondje met het hondje een bezoekje te brengen aan de mega vijgenboom van de buurman. Deze is zo groot en daar mogen wij dus van meegenieten! Dus tasje mee en plukken maar van deze mega boom. Heerlijke witte zoete vijgen die je gewoon zo kan eten of lekker door de yoghurt met muesli voor ontbijt. Of je vriest ze in zoals ik heb gedaan samen met een rijpe banaan om er een heerlijke romige smoothie van te maken. Lekker in de blender en genieten van een lekkere ijskoude gezonde smoothie op deze zomerse dagen.


We zijn ook weer even een strandje gaan bekijken. Jullie weten het vast wel ik heb het er namelijk al een paar keer over gehad maar het kwam er maar niet van. Het strand van Arenales del Sol op een klein half uurtje rijden van onze Finca El Capricho Sax. Einde van de middag vertrokken we met badlakens, zonnebrand en wat koude drankjes in de koelbox. Een parkeerplekje vinden was nog een hele zoektocht, want alles stond vol. Maar gelukkig tijdens ons tweede rondje vertrok er ergens een auto en konden wij die van ons parkeren. Het strand is minder breed dan het strand van Villajoyosa en was best druk bezocht, maar iedereen hield zich netjes aan de social distance en was er ruimte zat tussen alle badgasten. Normaliter is dit strand erg in trek bij Engelsen, Nederlanders en Duitsers die hier graag hun vakantie houden. Wat ons nu opviel was dat het strand vrijwel alleen maar bevolkt werd door Spanjaarden en er weinig tot geen toerist van buiten Spanje te bekennen was. We hebben heerlijk genoten van de zonnestralen en van het super warme zeewater. Echt bizar je loopt zo de zee in het water is echt heerlijk warm, je koelt niet eens af. Ondanks deze heerlijke middag/avond vinden wij het strand van Villajoyosa toch wat relaxter. Het strand is breder en toch iets minder druk bezocht, waardoor je nog meer ruimte om je heen hebt. En de zee daar? Nou die is net zo heerlijk van temperatuur hoor. Okay het is iets langer rijden, maar de weg er naartoe is super als je langs de kust blijft rijden en binnen een kleine 50 minuten kan je lekker neerploffen op het strand.


Afgelopen week heb ik een aantal mensen kennis mogen laten maken met Bodega Las Virtudes in Villena. De coöperatie waar alle lokalen boeren hun druiven en olijven naartoe brengen en waar deze worden vervaardigd tot heerlijke wijnen en olijfolies. Om 11 uur begon de rondleiding door de bodega met uitleg over de verschillende soorten druiven en de grond waar deze in staan, en hoe deze worden vervaardigd tot dus diversen soorten wijnen. Na de rondleiding begon de proeverij begeleid door wat lokale lekkernijen en uitleg over de kleur van de wijn en de smaak. Las Virtudes heeft zelfs zijn eigen app ontwikkeld welke je kan downloaden in de playstore. Als je de app opent en het etiket scant gaat de fles dus “tegen je praten” en kom je meer te weten over het wijntje dat je drinkt. Als dank dat ik de BOB was richting bodega zodat iedereen ongestoord naar hartenlust kon proeven, ben ik in het zonnetje gezet. Met een heerlijke frisse fles wit en een mooi flesje Fondillón, DE trots en diamant van Las Virtudes. Wil je meer over deze wijnen weten? Neem dan een kijkje op de website van Las Virtudes


Tijdens het rondje met het hondje viel op de dat amandelen zo goed als klaar zijn om geoogst te worden. De schillen barsten al lekker open en de eerste tractor heb ik tijdens mijn ochtendronde al gespot. Het is altijd een heel karwei om deze amandelen te oogsten. Eerst gaat men de amandelgaard door met een tractor waar een soort van uitklapbare trechter zich om de boom heen vouwt. Er word dan geschud aan de boom en de amandelen vallen in deze trechter. Stap twee is om met netten en stokken de hele boomgaard door te gaan en boom voor boom te zorgen dat de laatste amandel uit de boom wordt geslagen. En dat is best een arbeidsintensief klusje zeker is deze zinderende hitte. Ik denk dat vanaf volgende week de oogst echt op gang komt, ik zal eens kijken of ik daar wat foto’s van kan maken zodat jullie er een beeld bij krijgen. Maak ik er ook een van hoe wij onze amandelen oogsten, want dat gaat er minder professioneel aan toe kan ik je melden.


Verder is het leven nog steeds heel relaxt hier, omdat mijn blog afgelopen niet verscheen werden wij meteen weer bestookt met mails en appjes of alles nog wel goed gaat hier. Nederland had namelijk weer wat gebieden in Spanje oranje gekleurd. Maar geen paniek mensen dat is zo’n 350 kilometer bij ons vandaan. De besmettingen in de Communidad Valencia vallen heel erg mee, en in ons gezondheidsgebied helemaal. De afgelopen 2 weken zijn er in Sax geen nieuwe besmettingen bijgekomen en staat de teller nu al een aantal weken 19 besmette personen. Wel zijn er deze nacht (van 15 op 16 augustus) weer wat restricties opgelegd door de overheid. Bars en restaurants mogen na 00.00 geen nieuwe gasten meer ontvangen en moeten om 01.00 sluiten. Discotheken en nachtclubs worden gesloten, en alcohol drinken in het openbaar zoals bijvoorbeeld tijdens een botellon is verboden. Ook mag men niet meer buiten roken (ook niet op een terras) als er geen 2 meter afstand kan worden gegarandeerd. Deze regels moeten er dus de komende tijd voor zorgen dat het virus niet verder op gaat laaien en heeft er denk ook mee te maken dat vanaf 15 augustus de vakantie begint in Spanje. Veel bedrijven zullen gesloten zijn tot 31 augustus en de werkzaamheden weer hervatten op 1 september. De vakantie zal waarschijnlijk de achterliggende gedachten zijn van de overheid om deze regels in het leven te roepen. Of het werkt en hoe dit allemaal nageleefd gaat worden gaan we zien de komende periode. Laat het je in ieder geval niet tegen houden om af te reizen naar de Communidad Valencia, want het is genieten en men is blij toeristen te zien en veel plekken zijn veel relaxter dan ooit. Denk aan Alicante, Benidorm, Villajoiysa, Santa Pola, Elche, en het achterland van de Costa Blanca zoals het dorp Sax waar wij ons bevinden. Het is hier gezellig druk, niet te druk iedereen is relaxt en gaat relaxt met alle regels om. Hopend dat hier toch binnen een aantal maanden een einde aan gaat komen en dat het leven weer wordt zoals het was. Als je van plan bent af te reizen naar onze regio en je hebt vragen stel ze gerust aan ons, zoals wij al eerder aangaven zullen wij proberen deze zo juist mogelijk te beantwoorden.

Veel liefs,

 

Renata

Deze slideshow vereist JavaScript.