Vitamine D, mountainview en hole in one

Hi allemaal hoe vergaat het jullie in het koude kikkerlandje? Volgens mij is de herfst echt in volle gang, en zijn de kernwoorden op dit moment grijs, wind en regen. Hoe anders is het hier, met zon en temperaturen ergens rond de 22 a 25 graden, met uitschieters naar de 30. Een prima periode dus om wat extra vitamine D op te doen en weer lekker op pad te gaan. Maar uiteraard hebben wij ook gewoon op ons eigen terrein genieten van dit heerlijke mediterrane herfstweer.


Zo hebben wij de maand september geheel in stijl afgesloten met een heerlijke BBQ. Niet omdat het moest, maar omdat het kon. De hemel was strak blauw, de zon uitbundig aanwezig en de thermometer tikte die dag bijna de 30 graden aan. Wat dus een mooi excuus was om gezellig onder de pergola te gaan zitten en einde van de middag daar ook de BBQ aan te steken, uiteraard vergezeld met wat koude drankjes, muziek en goed gezelschap.
Ook ben ik weer lekker in de keuken bezig geweest. Want zoals jullie weten hebben wij natuurlijk begin/medio september onze amandelen geoogst. En dat was bij elkaar weer een aardige oogst waar we zeker wel weer een jaar mee vooruit kunnen. Want ze zijn heerlijk om vers gekraakt in de Griekse yoghurt te verwerken met een scheutje honing. Maar je kan ze natuurlijk ook uitstekend zo eten of even roosteren in de pan en voorzien van wat kruiden lekker bij de borrel. Maar je kan er natuurlijk ook gewoon spijs van maken. Beetje suiker, citroen rasp en een eitje en laat die keukenmachine maar draaien. Met Pasen was het mijn vuurdoop en heb ik mijn eerste Paasstol gemaakt met eigen amandelspijs. Ik moet zeggen deze was zeer in de smaak gevallen en werd het dus tijd op weer wat nieuws uit te proberen. Deze keer was het de beurt aan een bakplaat vol gevulde koeken met spijs gemaakt van eigen amandelen. Best spannend, maar het resultaat was weer waanzinnig. Ze leken er niet allen op, ze smaakten er ook nog naar. Weer eentje om te onthouden voor de volgende keer.

Omdat de avonden wat afkoelen, is avonden lang buiten zitten niet meer aan de orde. Dus als er in oktober zich dan zo’n avond voordoet moeten we daar natuurlijk gebruik van maken. En zo was het dat we op 2 oktober ’s avonds gewoon weer heerlijk konden genieten van een avond op het terras van Chito’s. Biertje, latino, ensaladilla, ham en kaas en nog een aantal heerlijke hapjes passeerde de revue. Dit is echt onze favoriete stek geworden dit jaar, zeker nu de weg is afgezet en het terras is uitgebreid. Dit zodat afstand bewaard kan blijven tussen de gasten. De bediening is leuk, hete eten lekker en voor de prijs hoef je het niet te laten.
Natuurlijk moeten al die biertjes en latino’s en lekkere hapjes er ook weer afgelopen worden. Dus daarom gingen de wandelschoenen weer aan en hebben we lekker ruim 9 kilometer door de campo gewandeld. Van onze heerlijke plek El Capricho zo naar de top van het toffe uitkijkpunt bij El Plano. Persoonlijk vind ik dat zo’n toffe plek en een heerlijke wandeling daar naar toe. En als je eenmaal boven bent is het uitzicht zo waanzinnig. Een groene deken van pinus bomen is je uitzicht met hier en daar een berg en op de achtergrond het kasteel van Sax met het dorp aan zijn voeten. Terug hebben we voor een deel een andere route genomen omringd door de pijnbomen, eekhoorntjes en konijntjes was het genieten. Heerlijk de frisse lucht op snuiven, werken aan onze conditie en de vitamine D tot ons nemen. Binnenkort staat er een wandeling van zo’n 7 kilometer op de planning, waar we uiteindelijk bij een kleine waterval uit zouden moeten komen. Jullie lezen het wel weer of deze de moeite waard is om ook eens te lopen.


En we zijn uiteraard ook weer op onderzoek geweest in de omgeving. Er staat al een hele tijd iets op onze to do list, maar om een of andere reden kwam het er maar niet van. Vraag me niet waarom, we rijden er toch met grote regelmaat langs, maar daar bleef het blij. Dus afgelopen week hebben we de stoute schoenen aangetrokken en de golftassen in de kofferbak gegooid. Het was namelijk de hoogste tijd ok het Alenda Golfresort een bezoek te brengen. We hebben daar eens een kijkje genomen. En dat hebben we dan ook heel serieus genomen, zo zijn we door de deur naar binnen gegaan, waar we in een verlaten ruimte kwamen. Toen maar besloten de trap naar beneden te nemen, waar we bij een fitness ruimte uitkwamen en een verbaasd kijkende man (kwam waarschijnlijk door de golftassen). Geen deur te bekennen verder wel nog een trap. Dus die trap maar af zo door de ruimte waar alle golfkarretjes staan geparkeerd via een deur naar buiten. Daar zagen we het gedeelte waar je de ballen af kan slaan, dus vol goed moed togen wij die kant op. En als je daar dus omhoog loopt stond je dus binnen 30 seconden gewoon bij de auto, maar je kan maar weten hoe het complex in elkaar zit. Wat lossen euro’s verdwenen in de automaat voor een mandje vol met ballen. Dennis had al snel de slag weer te pakken. Niet gek natuurlijk wat hij is de enige van ons twee die in het bezit in van zijn GVB en heeft in Nederland menig golfbaan bezocht. Ik daar in tegen stond maar in het wilde weg te zwaaien met die club in mijn handen. Van de 20 ballen waren er 18 niet om aan te zien en kreeg ik er 2 aardig weg gemept. De omgeving vond ik zelf prachtig! Het ziet er echt keurig uit en ik snap best als de golfsport beoefend dat dit waanzinnig is in zo’n een omgeving. Het resort telt 49 hectare en 18 holes en is te bespreken online via deze site. Mocht je iets willen nuttigen na al deze inspanning? Nou dat kan wat naast het afslaan was een hele leuke kiosk waar je koude en warme drankje kan verkrijgen en enkele kleine hapjes/broodjes. Ben je een golfer en nou je weleens een balletje willen slaan, kan je altijd bij ons komen slapen. Het golfresort is op ongeveer 15 minuten rijden met de auto vanaf Sax.


De afgelopen ochtenden kan je merken dat de herfst hier ook begint. Natuurlijk wordt het ook hier wat later licht en is het nog schemerig als ik een ronde met Frenky door de campo loop, zelfs wat mistig. Gelukkig trekt de mist snel op en komt de zon dan weer uitbundig tevoorschijn en is de temperatuur prima om lekker aan de klus te gaan, alles winter klaar maken, struiken en bomen snoeien. Maar natuurlijk is er ook tijd zat om een boek te lezen op een zonnebedje en te genieten van de zon, met zelfs een plons in het zwembad om toch even af te koelen. Want de zonnestralen zijn krachtig en is het op zo’n moment niet voor te stellen dat in Nederland de herfst in volle gang is.


En waar het hier in de Communidad Valencia juist de goede kant op gaat qua het aantal positief geteste mensen ,is dat in Nederland een heel ander verhaal. We volgen met grote belangstelling het nieuws en de ontwikkelingen daar, want wat gaat dat in rap tempo omhoog allemaal. Benieuwd welke nieuwe maatregelen er ongetwijfeld genomen gaan worden aankomende week. En dat allemaal volgens het OMT vanwege de jongeren die feestvakanties hebben gehad in Zuid-Frankrijk en Spanje. Iets wat wij met verbazing hebben zitten lezen hier. Want sinds medio Juli stond de regio rondom Barcelona al op code oranje, sinds 25 augustus gold dit voor heel Spanje. Sinds 15 augustus hebben alle regio regeringen op advies van de overheid discotheken, karaokebars, cocktailbars, nachtclubs gesloten. Festivals en grote traditionele feesten en evenementen hebben dit jaar niet plaats gevonden. Geen Fallas, geen Hogueras, geen nachtelijke strandfeesten tijdens San Juan, tardeos, bottellones. En hier wordt streng op toegezien en gehandhaafd. Wat blijkbaar blijkt te helpen wat er zijn gevallen bekend, maar grote uitbraken blijven gelukkig achterwegen en het leven hier in Sax en omgeving is nog steeds heel relaxt. De grote brandhaard in Spanje bevind zich in Madrid, waar veel mensen relatief dicht op elkaar leven en waar lokale maatregelen worden getroffen. Laten we hopen dat we allemaal gezond deze herfst en winter doorkomen en dat men volgend jaar het virus beter onder controle heeft. Let goed op jezelf! Eet gezond, probeer genoeg te bewegen, blijf positief en haal je geluk uit kleine dingen en maak leuke gezellige zonnige plannen voor 2021. Ik ga jullie de komende tijd meenemen naar de leukste plekjes, zodat het lekker gaat kriebelen en jullie in de vakantiestemming komen. Dan is het enige wat je moet doen een ticket boeken en komend voorjaar of zomer deze plekken zelf bezoeken en met eigen ogen zien. Wat we zitten in een heerlijke omgeving waar van alles te doen is voor iedereen. Stay safe dikke kus Renata