Van flamingo’s spotten tot pina colada en olijven oogsten

Goedemorgen lieve mensen hoe vergaat het jullie allemaal? Kunnen jullie de Covid-19 nog een beetje buiten de deur houden? Hier gelukkig wel en dat willen wij graag zo houden. Hoewel anders dan begin dit jaar de aantallen qua positief geteste mensen ook aardig toeneemt in de Communidad Valencia. De Communidad Valencia is net als veel andere gebieden in Spanje afgesloten voor mensen die geen noodzakelijk reis richting dat gebied willen maken. Dus denk aan Madrilenen die graag een weekend naar hun tweede huis zouden willen gaan voor een weekend aan de costa. Maar ook voor tweede huizenbezitters onder de Belgen en Nederlanders wordt het steeds moeilijker om af te reizen richting hun tweede verblijf, nu Frankrijk ook weer in Lockdown is en naar wat ik begrijp het niet toestaat dat mensen zonder geldige reden het land doorkruisen om zo naar hun buitenverblijf te reizen en bijvoorbeeld een paar maanden te overwinteren. Hoewel het wel nog steeds mogelijk is gewoon met het vliegtuig vanuit Nederland richting Alicante te vliegen. Voor zover ik weet is dat nog steeds mogelijk, wel is een negatieve coronatest nodig vanaf 23 november als men met het vliegtuig Spanje in zou willen komen. Verder heeft elke gemeente haar eigen regels, en kan het zijn dat bepaalde gemeentes niet toegankelijke zijn als je daar geen inwoner bent of niet werkt, maar gewoon voor de gezelligheid je boodschappen zou willen doen. Bepaalde toegangswegen zijn dan afgesloten en slechts een aantal zijn open waar dan strenge controles plaats vinden. Hoewel in Sax de aantallen ook toenemen is dat ons tot nu toe gelukkig bespaart gebleven. Wel is de capaciteit van bezoekers aan winkels terug gebracht naar slechts 50%, een ook bars en restaurants mogen weer minder gasten ontvangen dan voorheen. Speelplaatsen zijn afgesloten en sommige sporten (denk aan voetbal) vinden niet plaats en zijn kleedkamers gesloten op het sportcomplex. Maar zo goed en zo kwaad als het gaat probeert iedereen zijn leven te leven binnen deze maatregelen.


Inmiddels en ikzelf alweer een tijdje in Nederland, waar ik na mijn 10 dagen quarantaine inmiddels alweer even aan het werk ben. Heel blij dat ik weer een leuke baan heb kunnen vinden in deze moeilijke tijd. Even weer een heel ander ritme dan de afgelopen maanden, maar ik heb het goed naar mijn zin.
Uiteraard voordat ik in het vliegtuig ben gestapt, hebben wij samen nog even heerlijk genoten en zijn we lekker op pad geweest. Zo wilde ik graag een keer flamingo’s spotten bij de zoutmeren van Santa Pola. Dus vertrokken wij een tijdje geleden wol goede moed in de auto richting dat gebied. Ik zat helemaal om een paar toffe foto’s te maken. Helaas liep dat anders. Niet dat we geen flamingo’s hebben gezien hoor, integendeel! Maar die roze beestjes hadden ervoor gekozen om zo ver mogelijk in het meer te bivakkeren. Aangezien ik geen Joop van Tellingen camera bij mij had, maar gewoon een simpel telefoontje, is het mij dus niet gelukt zo’n leuk roze exemplaar op de kiek te zetten. Enigszins teleurgesteld hebben wij onze weg vervolgd, waar wij dus weer op een super leuk plekje uitkwamen. Want eigenlijk komen we nooit verder dan het strand van Santa Pola, maar reden wij dus een stukje door en kwamen bij een super leuk plekje namelijk El Pinet. Voor ons totaal onbekend, maar misschien bij jullie wel. Niet? Nou dat is dus een heel smal zandstrandje met een tal van leuke huisjes die dus direct aan het strand staan. Er is een hotel/hostel en een aantal restaurants en deed ons een beetje denken aan de tijd dat wij naar Thailand op vakantie gingen. Een beetje vergane glorie maar op een leuke idyllischer manier. Op zo’n manier dat je er eigenlijk ook wel een nachtje of 2 door zou willen brengen, en dan het liefst in zo’n huisje. Waar je de voordeur uitstapt van je terras en klein trapje af gaat en dan zo met je grote teen de zee aanraakt. Helaas zat dat er deze keer niet in, maar ik ga het zeker onthouden voor de toekomst. Nu hebben gewoon genoten van een drankje en een plateau ham en kaas met uitzicht op zee.


Uiteraard voor vertrek hebben wij nog even een kleine tour gedaan bij mijn favoriete adresjes in Villena en in Elda. Waar wij genoten hebben van heerlijke wijntjes en lekker eten gewoon nog steeds buiten op het terras. Echt nog even genieten in hoofdletters en even afscheid genomen van elkaar. Hoewel de horeca nog niet gesloten is verkeren ook zij hier in zwaar weer, en kunnen wij alleen maar hopen dat ze het redden, en dat wij elkaar komend voorjaar weer kunnen zien. En dat we dan ook weer kunnen genieten van de heerlijke plek, lekkere drankjes en heerlijk eten en het liefst met jullie erbij natuurlijk. Ook hebben wij nog genoten van een heerlijk middagje strand bij ons favoriete baaitje in El Campello, en hebben we die in stijl afgesloten met een heerlijke pina colada.


Terwijl ik hier hard aan het werk ben, gaat het werk in Sax natuurlijk ook gewoon door. Sinds afgelopen week is het weer mogelijk om onze olijven in te leveren bij de coöperatie San Blas. Dus is het oogsten begonnen en zijn de eerste tonnen alweer ingeleverd, zo kunnen wij straks weer genieten van onze eigen olijfolie. Verder staan de winterklussen weer op het programma. Denk aan het snoeien van de bomen, picknicktafels weer in de beits zetten, ook de pergola kan wel weer een likje gebruiken en als deze klussen geklaard zijn is er vast wel weer iets nieuws dat nog moet gebeuren.


Vanuit Nederland ga ik jullie dus de komende tijd bijpraten hoe het allemaal op ons stekkie gaat en in het dorp en de omgeving qua corona. En om even weg te dromen ga in jullie meenemen naar leuke plekjes die wij in het verleden hebben bezocht. Om zo even weg te dromen bij het zien van de foto’s en het lezen van het blog. Gewoon om even zo’n fijn vakantiegevoel te krijgen. Hopelijk ziet 2021 er beter uit voor iedereen en kunnen we begin dit jaar hopelijk weer wat plannen maken betreft reizen. En tegen die tijd hebben jullie al zoveel leuke plekjes gezien die je in het echt zou willen bezoeken, dat alleen een ticket boeken maar nodig is. Want slapen? Dat doe je dan natuurlijk bij ons en gaan we er weer een feestje van maken met elkaar.

Ik wens jullie een fijne zondag, let goed op elkaar en blijf gezond.

Veel liefs,

Renata