Even tijd om weer bij te praten

Het is weer even geleden dat jullie wat mij hebben gehoord, de laatste keer lag er volop sneeuw in Spanje. En dat gaf een paar mooie plaatjes, zoals jullie hebben kunnen zien. Maar persoonlijk geef ik toch meer de voorkeur aan een stralende blauwe lucht met een zonnetje en een temperatuur van een graad of 25 (of wat hoger). Maar dat duurt nog wel even voordat ik daar van ga genieten. Want ik ben nog steeds lekker aan het werk hier in Nederland. En geniet dus net als de meeste van jullie van de grijze en druilige dagen, met okay ook af en toe een zonnetje. Maar weer of geen weer een paar keer per week ben ik wel in het Kralingse bos te vinden voor een heerlijke wandeling. Want een beetje bewegen in de frisse buitenlucht kan nooit kwaad, en daar geniet ik dan ook enorm van.Maar nog liever loop ik toch over niet al te lange tijd weer gezellig met mijn pluizige viervoeter door de campo van Sax. Terwijl Frenky geniet van alle konijntjes die vrolijk rondhuppelen , geniet ik van de omgeving de bergen, de pijnbomen en de geur van rozemarijn. Of we doen weer een leuke wandeling met zijn drietjes in de omgeving om zo weer nieuwe plekjes te ontdekken. Want ik heb nog steeds een aantal leuke (denk ik) wandelingen in de regio op mijn to do lijstje staan.


Maar voorlopig is het nog niet zover, want wat keken wij allemaal uit naar 2021, het leven zou weer leuker en vrijer worden. Maar helaas beheerst Covid-19 nog dagelijks het leven van iedereen. Er duiken zelfs allerlei varianten op en regels die zowel in Nederland als in Spanje worden aangescherpt. In onze regio is inmiddels de horeca ook gesloten en is de avondklok vervroegd van 22.00 uur naar 20.00 ’s avonds. En mag men zelfs helemaal geen bezoek meer ontvangen en allen contact hebben met de personen waar zij mee samen wonen (of waar men mee werkt, maar dan ook alleen op de werkvloer niet privé) Deze maatregelen gelden tot nu toe tot medio februari. Het is allemaal wat, en wat uitzichtloos op zijn tijd. Maar laten we toch positief vooruit kijken en hopen dat we deze zomer toch zeker weer leuke momenten met elkaar mogen beleven op onze heerlijke plek.


Ik heb vernomen dat de kou inmiddels plaats heeft gemaakt voor betere temperaturen met een gezellig zonnetje. Waar het afgelopen week al een graad of 17 was, werd het donderdag zelfs al een heerlijke 24 graden. Als dit zo door gaat zal het niet lang meer duren voordat de vallei weer zachtroze gaat kleuren, door alle amandelbomen die dan prachtig staan te bloeien. Dat is echt zo’n waanzinnig gezicht! Wisten jullie trouwens dat de Costa Blanca daar zijn naam aan te danken heeft. En niet zoals de meeste mensen denken vanwege de witte zandstranden. Vanwege de vele boomgaarden met amandelen en de prachtige witte zachtroze bloesem, kreeg deze streek dus haar naam Witte kust oftewel Costa Blanca.


Maar de stranden zijn natuurlijk ook prachtig hier in de omgeving. Zoals de meeste van jullie misschien wel weten is het kustplaatsje Villajoyosa wel een van onze favorieten. Het strand is heerlijk breed en de boulevard zo ontzettend leuk met al haar gekleurde vissershuisjes en natuurlijk tal van zaakjes waar je heerlijk kan eten en drinken. Met een beetje geluk kan je, je auto kwijt op het stuk strand aan het eind van de boulevard en anders in de ruime parkeergarage onder de boulevard. Wist je trouwens dat Vilajoyosa ook heel bekend is om haar chocolade, want je vind daar namelijk de chocoladefabriek en museum van Valor. Echt een begrip in Spanje en ik kan je verzekeren ook echt heerlijke chocolade. Wist je trouwens dat je het museum gratis kunt bezoeken? Volgens mij 2x per dag is er dus een rondleiding (in het Engels) en krijg je een tour door het museum met uitleg over de historie van het bedrijf, neem je een kijkje in de fabriek en zie je dus hoe de productie plaats vind. En uiteindelijk is er dus een proeverij in het winkeltje welke aan de fabriek is verbonden, waar je naar hartenlust mag proeven. Helaas vanwege corona mocht men het afgelopen jaar geen tour met proeverij aanbieden, maar hopelijk kunnen zij hier medio dit jaar weer mee starten. Voor meer informatie kan je altijd een kijkje nemen op www.valor.es. Een ander spektakel welke plaats vind eind juli in deze gezellige badplaats zijn de feesten van de Christenen en Moren. Deze feesten zijn een begrip is Spanje, maar zeker in onze regio worden deze groots gevierd. Vijf dagen staan dorpen en steden in het teken van deze traditionele feesten, waar optochten, processies en de verovering van de christenen op de moren worden nagespeeld. Zelf heb ik deze feesten helaas nog nooit mee mogen maken in Villajoyosa, maar beelden die ik heb gezien zien er spectaculair uit. Deze zomer zullen de feesten waarschijnlijk niet gehouden worden in de badplaats, maar laten we hopen dat deze traditie volgend jaar weer in volle glorie plaats kan vinden.


Elk dorp en stad viert deze feesten op een ander moment, het hangt vaak samen met de patroonheilige van zo’n dorp of stad. Ons dorp Sax zou zich op dit moment weer opmaken voor dit jaarlijkse spektakel. Want jaarlijks vinden deze feesten plaats tussen 1 en 5 februari ter ere van San Blas, de patroonheilige van Sax. Maar dit jaar dus geen processies, heilige missen, vrolijke parades waar alle verenigingen aan mee doen die het dorp telt, geen donderslagen in de straten door verschieten van kruit, geen gezellig samenzijn in de verenigingsgebouwen waar eten, drinken, dansen en muziek centraal staan, geen schijngevechten en herovering door de christenen op de moren, en geen vuurwerk. Maar gelukkig hebben we de foto’s nog, en dromen we daar dan maar even bij weg. En laten we hopen dat ook Sax volgend jaar februari dit feest weer uitbundig kan vieren.


Voor nu genieten we maar van de kleine dingen, en zorgen we goed voor ons zelf. Hopelijk gaat met jullie nog steeds alles goed, en kijken jullie er ook allemaal naar uit dat het leven vanaf het voorjaar weer vrijer wordt, dat we weer plannen kunnen maken en dat we er samen weer een toffe tijd van kunnen maken. Samen BBQ-en, balletje gooien in het zwembad, pub of muziek quiz aan de bar, met elkaar uiteten, lekker shoppen, een wijnproeverij, lekker naar het strand, avondje tapas, wandelen door de campo, nieuwe plekken ontdekken. Kortom er zijn zat dingen waar wij weer naar uitkijken en die wij graag doen in jullie gezelschap.
Voor nu geniet van jullie weekend.

Dikke kus voor jullie

Liefs Renata