Spring is in the air


Hoe anders is dat in de Communidad Valencia, daar lijkt de derde golf inmiddels zo goed als voorbij. De Communidad Valencia kleurt dan ook weer aardig groen, met af en toe een dorpje of stad waar de besmettingen wat hoger zijn maar vele malen lager dan een aantal weken geleden. Sinds 1 maart is de horeca weer open, het terras voor de volle 100% (op gepaste afstand) en binnen mag men 30% van de normale capaciteit ontvangen. Parken zijn weer geopend, markten met alle kramen zoals vanouds, en ook mag er weer gezwommen worden en kan het sporten weer hervat worden. Vanaf aankomende week begint het vaccineren van docenten, binnen de Communidad Valencia. Dus hoe heerlijk is dat voor alle docenten die het vaccin willen ontvangen zij dus maandag aan de beurt zijn. Er lijkt echt een lijn in te zitten qua vaccineren, hoe anders dan in Nederland. Tenminste dat is wat ik een beetje mee krijg. Voor mijn gevoel zit er weinig structuur in en gaat het maar heel langzaam allemaal, waardoor het soms lijkt alsof er nooit een einde aan de hele situatie komt.

Spring is in the air, want de lente is in volle gang! De amandelbloesem is in de regio Alicante alweer geschiedenis, maar hier in Nederland kom ik volop bomen tegen met de gezellige witten en rosé bloesem. Ook het vrolijke geel van de narcissen in het park en perkjes langs de weg zijn niet te missen. En de temperaturen zijn aangenaam zowel in Nederland als in Sax, zeker aankomende week ziet het er goed uit. Dat wordt dus genieten binnen de ruimte die ons op dit moment is gegeven. Want de laatste persconferentie zag niet zo zonnig uit, zoals dat het nu buiten is. Eigenlijk geen ruimte voor versoepelingen op de avondklok na die een uurtje later mag vanwege het ingaan van de zomertijd. Ook zit er toch geen welverdiende vakantie in de aankomende mei vakantie, het reisadvies blijft helaas negatief. De aantallen positief geteste mensen schieten dan ook weer aardig omhoog in Nederland.


Maar dat mag de pret niet drukken, wij kijken nog steeds vol goede moed naar de toekomst, en gaan binnenkort weer lekker aan de slag op ons stekkie. De boel weer eens goed schoonmaken, onkruidjes verwijderen, de olijfbomen snoeien etc. etc. . Zodat als er groen licht komt en jullie kunnen weer reizen dat wij er helemaal klaar voor zijn.


Want hoe leuk het ook is om een rondje Kralingse Plas te lopen met jou Lin, vind ik het nog veel leuker om lekker ’s avonds door de campo te wandelen🚶‍♀️🚶‍♀️. Of wat dacht je om samen te shoppen in Villena 🛍🛍. Of Netje hoe heerlijk de prosecco hier in Nederland ook smaakt onder de Spaanse zon een fles Cava 🍾 ploppen met een Spaans hammetje en stukje kaas is toch nog veel lekkerder? Een dagje sauna samen met jou Manon zit er ook niet in, maar ons heerlijk insmeren met klei uit de bergwand, onderdompelen in een mega zoute natuurlijke bron, om daarna lekker te floaten in het zoute meertje en helemaal relax 🧘‍♀️ weer op El Capricho aan te komen, dat is pas waar ik echt zin in heb. Of lekker quizen met elkaar, en dan uiteraard met Michel als Quizmaster. Wijntjes drinken met Mar 🥂. Een massage van Anneke 🤩. Nou zo kan ik nog wel even door gaan, dat hoef ik jullie allemaal natuurlijk niet uit te leggen. Dus even wachten nog, en hopelijk blijft de Communidad Valencia groen, en gaat het in Nederland ook gauw de goede kant op.


Want hoewel het op dit moment misschien wat soepeler lijkt dan in Nederland, moet men zich daar tot medio april toch ook nog wel aan wat strikte regels houden. Zo is er ook de avondklok tot 22.00 uur, mag je met maximaal 4 personen een tafel delen op een terras of thuis ontvangen. De horeca sluit om 18.00 haar deuren. En men mag de Communidad Valencia niet uitreizen tot medio april, dit allemaal om het virus onder controle te houden, en er voor te zorgen dat er geen nieuwe piek komt tijdens de paasdagen. Want de Semana Santa is een belangrijke week voor de Spanjaarden, die normaliter gevuld is met processies en waarin vele vaak een weekje op vakantie of familie bezoek gaan.


Twee jaar geleden waren wij rond de paasdagen in Sevilla, het hart van de Semana Santa. Iets waar wij nooit stil bij hadden gestaan toen wij in november het hotel boekten, het was tenslotte ook nog een week voordat het ECHT Pasen zou zijn. Dus totaal onvoorbereid kwamen wij op donderdag aan, en werd er druk gebouwd in de stad aan tribunes. Het bleek dat dit was voor de vele processies die plaats zouden vinden vanaf dat weekend tot en met Pasen. Wij vielen dus echt met onze neus in de boter en konden dit bijzondere spektakel van dichtbij meemaken.

Overal in de stad rook je de wierrook, en het kon zijn dat je de hoek om kwam en dat je zo op een processie stuitte. Want de verschillende parochies hebben hun eigen processie met eigen route door de stad. De muziek is indrukwekkend vind ik net als de optochten. De platformen met daarop Jezus gebukt onder het kruis of Maria die er heel uitbundig uitzien met veel goud en tierelantijnen, de rinkelende bellen en de kleding die gedragen wordt. Want de boetelingen die meelopen in de stoet dragen puntmutsen die wij ook kennen van de Ku Klux Klan. Dit heeft overigens totaal niets met elkaar te maken ,maar bij het aanschouwen van deze kostuums kan dit bij sommige mensen een negatief beeld oproepen. Nergens voor nodig, tenzij je in een best smalle winkelstraat loopt met duizenden mensen en er struikelt iemand achter die automatisch je schouder vast pakt omdat hij of zij anders op de grond ligt. Ik kan je vertellen als je dan om kijkt en je kijkt naar zo’n puntmuts met twee ogen dat dit best even schrikken is!

Maar verder is het een enorme beleving, en echt zodra het leven weer normaal wordt en deze tradities kunnen weer worden hervat ga er een keer heen. Zeker Sevilla vond ik de moeite waard, in het zuiden wordt deze traditie sowieso groots gevierd. Bij ons in Sax vind er uiteraard ook een processie plaats maar dan op witte donderdag en goede vrij dag als ik het juist heb. Maar ook dit jaar zal dat niet plaats vinden, en zal iedereen de paasdagen moeten vieren binnen de mogelijkheden die er nu zijn. Maar dat mag de pret niet drukken wij gaan er gewoon heerlijke dagen van maken, jullie toch ook zeker? Hoe wij de paasdagen door hebben gebracht lezen jullie de volgende keer.
Geniet van jullie weekend en tot snel.

Liefs Renata